ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και Π.Γ.Δ. Μακεδονίας, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας άνευ προηγουμένου εθνικής έξαρσης και οργής από μερίδα του κόσμου που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βγαίνει στο δρόμο με αγνές προθέσεις, γίνεται όμως έρμαιο

κάποιων πολιτικών δυνάμεων που φαίνεται να επενδύουν σε αυτή την έξαρση για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους και σκοπούς.

Αυτά τα αγνά αισθήματα μεγάλης μερίδας των διαδηλωτών εκμεταλλεύεται κυρίως η ΝΔ που έχει ενδυθεί τον μανδύα του Μακεδονομάχου επιχειρώντας να σβήσει με φωνές και πατριδοκαπηλεία τις βαρύτατες ευθύνες της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τετελεσμένα στη γειτονική χώρα.

Πιστή στο δόγμα του Κων. Μητσοτάκη, ότι σε δέκα χρόνια θα ξεχαστεί το τι έγινε με τα Σκόπια, η σημερινή ηγεσία του κόμματος με τον υιό Μητσοτάκη και την ακροδεξιά υποστήριξη Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη κ.λπ. έχει βαλθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο και να απεκδυθεί ως ΝΔ κάθε ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Αλλά επειδή δεν απευθύνεται σε λωτοφάγους ας επιχειρήσουμε για μία ακόμη φορά μια ιστορική αναδρομή όχι από το 19ο αιώνα όταν και έχουμε τις πρώτες επίσημες καταγραφές του μακεδονικού ζητήματος, αλλά από την εποχή μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πλέον είχαν διαμορφωθεί κράτη και σύνορα στη Βαλκανική.

Η χώρα μας δέχθηκε και αναγνώρισε την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και υπέγραψε συμφωνίες με κάθε μία από τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που την απάρτιζαν μία εκ των οποίων ήταν και η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας με δική της κυβέρνηση, γλώσσα και εθνότητα. Πώς ονομάζονταν ο λαός και η γλώσσα, μα φυσικά Μακεδόνες και Μακεδονική αντίστοιχα.

Όταν έμπαινε κάποιος στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας από τη Γευγελή έπαιρνε ή δεν έπαιρνε βίζα που μεταξύ άλλων έγραφε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Όταν πήγαινε κάποιος να σπουδάσει στα Σκόπια διδάσκονταν ή δεν διδάσκοντας στη Μακεδονική όπως την αποκαλούσαν στη χώρα τους τη γλώσσα οι Σκοπιανοί;

Τι έγινε στον ΟΗΕ το 1977 και πώς ονομάστηκε η γλώσσα της γειτονικής χώρας και επίσημα;

Ευτυχώς που βρέθηκε ο Παπαθεμελής το 1982 -1983 που ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίζονταν κανένα πτυχίο σε μακεδονική γλώσσα και έτσι σταμάτησε η φοίτηση ελλήνων στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Τα διαβατήρια των σκοπιανών που έρχονταν για διακοπές στην Ελλάδα έγραφαν ή δεν έγραφαν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι κάτοικοι της ήταν ή δεν ήταν Μακεδόνες;

Και ενώ θα πει κάποιος ότι αυτά είναι παρελθόν και γιατί πρέπει να ξέρουμε τόση ιστορία, βλέπε δήλωση Μητσοτάκη για τη δολοφονία Λαμπράκη, ας έλθουμε στο πιο πρόσφατο παρελθόν με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Αναγνωρίστηκε ή όχι από την Ε.Ε. ανεξάρτητο κράτος με τον όρο Μακεδονία και με φαρδιά πλατιά την υπογραφή τόσο του κ. Σαμαρά ως υπουργού των εξωτερικών όσο και του Κων. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού της χώρας.

Τότε που μπορούσαν να θέσουν βέτο ώστε να αναγνωριστεί το κράτος με ονομασία που δεν θα εμπεριείχε τον όρο Μακεδονία γιατί δεν το έκαναν και δημιούργησαν τετελεσμένα με 140 χώρες του ΟΗΕ να αναγνωρίζουν την Π.Γ.Δ. Μακεδονίας ως δημοκρατία της Μακεδονίας;

Τι ετοίμαζαν στο Βουκουρέστι δημιουργώντας δεδομένα για το ονοματολογικό, αφού γλώσσα και εθνολογικό είχαν λυθεί προ πολλού;

Και φυσικά αυτά είναι κάποια από τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων του κόμματος που σήμερα μαζί με ακροδεξιές δυνάμεις και θρησκευτικές οργανώσεις σηκώνει τη σημαία του αγώνα, συμβάλλοντας σε ένα νέο εθνικό διχασμό, αρκετά επικίνδυνο, αν αναλογιστεί κανείς το τι γράφονται καθημερινά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από μέλη ή φίλους της κατά τα άλλα φιλελεύθερης παράταξης.

Επειδή όμως η ΝΔ θέλει να θεωρείτε ευρωπαϊκό κόμμα, που διεκδικεί την εξουσία στην Ελλάδα και επειδή θέλει να τα έχει καλά με τους συμμάχους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, τώρα τελευταία και μετά τις διαρροές στο γερμανικό Τύπου, εφημερίδα FAZ, τις δηλώσεις Αντώναρου για το τι θα κάνει ως κυβέρνηση η ΝΔ, ήλθε χθες και η δήλωση της κ. Σπυράκη που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «Δμοκρατία» για κύρωση της συμφωνίας από κυβέρνηση ΝΔ αν δεν κυρωθεί από τη σημερινή Βουλή και γίνουν εκλογές!

Η διγλωσσία σε όλο της το μεγαλείο, γιατί πρέπει να τα έχουμε καλά και με το λαό και με τους εταίρους.

Πότε επιτέλους θα κατανοήσουν ότι με υποκρισία και πατριδοκαπηλεία δημιουργούνται επικίνδυνα δεδομένα που εμφανίζονται ως φαινόμενα τύπου Μπαρμπαρούση, ως επιθέσεις όπως αυτή στον Γ. Μπουτάρη, ως προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής, ως πύρινοι λόγοι για προδότες και πάει λέγοντας.

Ας το κατανοήσουν και ας σταματήσουν γιατί το αυγό του φιδιού είναι έτοιμο να εκκολαφθεί και τότε σίγουρα θα συμπαρασύρει και αυτούς που το ζέσταιναν τόσο καιρό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ