ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 38ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία χιλιάδων Σαρακατσαναίων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε την Κυριακή στα Περτουλιώτικα λιβάδια το 38ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών και με έντονο το «γαλάζιο» στοιχείο, αφού το παρών έδωσε μεταξύ άλλων και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, το αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στη Μακεδονία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία κυβερνητικών βουλευτών, που προτίμησαν να απέχουν μετά τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας που προηγήθηκαν.

Αιχμηρός στο λόγο του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γ. Μουτσιανάς που υπογράμμισε πως «κανείς δεν μπορεί να μας πάρει την καρδιά μας» αναφερόμενος στη Μακεδονία, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον περίφημο χορό των γερόντων.

Χρήστος Κέλλας: ‘’Οι Σαρακατσαναίοι στέλνουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας για τη Μακεδονία’’

‘’Η προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του Γένους είναι ανεκτίμητη και έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι, φέτος, στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα, οι διοργανωτές επέλεξαν να τιμήσουν τον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη, που πότισε με το αίμα του την ελληνική γη, για να ανθίσει ο σπόρος της ελευθερίας στη Μακεδονία μας. Η θυσία του καπετάν Γαρέφη και όλων των Μακεδονομάχων αγωνιστών καθίσταται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, για όσους επέλεξαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες.’’

Με αυτά τα λόγια, αναφέρθηκε στην προσφορά των Σαρακατσαναίων στους αγώνες του Γένους, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από το Περτούλι και το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, συνέχισε:

‘’Σήμερα καλούμαστε, όλες και όλοι, να φανούμε αντάξιοι αυτών των θυσιών και να αγωνιστούμε για την προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς. Η Μακεδονία δεν είναι υπόθεση μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλου του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» και να παραχαράξει την ιστορία και τον πολιτισμό μας, θέτοντας, μακροπρόθεσμα, σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Οι Σαρακατσαναίοι, μέσα από το φετινό αντάμωμα, στέλνουν μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και εθνικής επαγρύπνησης προς πάσα κατεύθυνση’’.

Τέλος, ο κ. Κέλλας, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος του Μακεδονικού Αγώνα, τόνισε:

‘’Οι απανταχού Σαρακατσαναίοι, μεταφέρετε την ιστορία μας απαραχάρακτη και παραδίδετε την εθνική μας κληρονομιά αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης. Μας κάνετε όλους υπερήφανους και πιο αισιόδοξους για το μέλλον της χώρας’’.

Γιώργος Κατσιαντώνης: “Γνήσιοι και ακέραιοι Έλληνες οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους”

Αντάμωσε με την ιστορία και τη λεβεντιά των Σαρακατσαναίων , ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης. Παρακολούθησε με συγκίνηση και θαυμασμό την περήφανη “ζωή” τους μέσα από τα δρώμενα που παρουσίασαν στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, και έκανε λόγο για “ακέραιους και γνήσιους Έλληνες που προσέφεραν τα ύψιστα στον Ελληνικό Αγώνα και συνεχίζουν με ενότητα και πίστη, να μάχονται για τα ιδανικά της πατρίδας μας”.

“Η αναδρομή στα μονοπάτια της παράδοσης και της ιστορίας, μέσα από το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, αποτελεί για όλους τους Έλληνες  χρυσή παρακαταθήκη του πολιτισμού και του Ελληνικού Έθνους. Οι Σαρακατσαναίοι, ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες της Πατρίδας μας, και συνεχίζουν ακούραστοι να υπερασπίζονται την ταυτότητα του Έθνους μας και της Μακεδονίας, για την οποία αγωνίστηκαν νυχθημερόν την περίοδο 1903-1908 για να μείνει Ελληνική”.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης αναφερόμενος στο αφιέρωμα που έκαναν στον Σαρακατσάνο Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη, συμπλήρωσε ότι  ” η ιστορική γνώση  είναι η άμυνα μας στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, και η δύναμή μας για να αντισταθούμε στις αδικίες και στην αλλοίωση της ιστορίας”.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ