«ΈΝΑ ΜΠΑΟΥΛΟ ΑΡΟΘΥΜΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Άνοιξε το μπαούλο με τις ιστορικές μνήμες του Πόντου στη Λάρισα. Πρόκειται για την  κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων με τον τίτλο «Ένα μπαούλο αροθυμίας…». Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας

σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «ο Πόντος», το Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών και Φοιτητών Λάρισας, τον Δήμο Λαρισαίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης πλημμύρισε με «μνήμες» και «αροθυμίας» της μακραίωνης ιστορίας του Πόντου από το μυθικό Προμηθέα και τον Ιάσωνα, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου και επικεντρώθηκε η εκδήλωση με τα κείμενα της «Μαύρης Βίβλου» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία εκδόθηκε το 1919. Η μικρή Ελευθερία ανοίγει το μπαούλο της αροθυμίας και θαρρείς όλη η ιστορία περνά από μπροστά της, με αντικείμενα, εικόνες, ήχους, τραγούδια, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα αδιαμφισβήτητα.

Τα κείμενα της εκδήλωσης και την παρουσίαση επιμελήθηκε η Λένα Σαββίδου. Στη συμπαρουσίαση ο Αχιλλέας Λέρας, ο οποίος είχε την κεντρική ιδέα και επιμελήθηκε το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το οπτικοακουστικό υλικό με φωτογραφίες από την Έκθεση Ανέσπερος Μνήμη της Λένας Σαββίδου και από διάφορες συλλογές που εμπεριέχονται στο διαδίκτυο, ενώ προβλήθηκε και το βίντεο αφιέρωμα στη 19η Μαΐου του Γιώργου Γκότση. Τους δραματοποιημένους ρόλους ερμήνευσαν τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών. Στη λύρα ο Κωνσταντίνος Κουλούμογλου, στο νταούλι ο Κωνσταντίνος Τσόλας και στο τραγούδι η Μαρία Καρακώστα. Στην επιμέλεια προβολής ο Στάθης Κατσίδης και στην επιμέλεια του ήχου και των φωτισμών ο Θανάσης Μαϊμάρης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.