«Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε και να υπερασπισθείτε τα Μακεδονικά προϊόντα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ, που θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν μετά από τη Συμφωνία που υπογράψατε στις Πρέσπες;».
Το ερώτημα αυτό, θέτει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Νικόλαο Κοτζιά, Ιωάννη Δραγασάκη και Ευάγγελο Αποστόλου, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικών της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή, με την οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για δεκάδες ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας.
Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν ότι “με την πρόσφατη Συμφωνία, εκτός από την υπονόμευση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, δημιουργούνται και μια σειρά σοβαρότατων προβλημάτων, που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως, τα οποία υποτίθεται ρυθμίζονται με τη σύσταση Επιτροπής στο άρθρο 1 (3) (θ), που περιλαμβάνει η Συμφωνία”.
Ειδικότερα, οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν μια πλειάδα αγροτικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας, όπως τα μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης, καθώς και η φέτα.
«Και όλα αυτά, γιατί αφενός το άρθρο 1 (3) (θ) του τελικού κειμένου της Συμφωνίας δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας και αφετέρου η τυχόν ρητή μετονομασία τους, δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού ο όρος “Βόρεια Μακεδονία” μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ.
Ακολουθούν αναλυτικά τα ερωτήματα:
Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε και να υπερασπισθείτε τα Μακεδονικά προϊόντα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ, που θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν μέσα από μια τέτοια Συμφωνία;
Στην απευκταία περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας, πως αξιολογείτε το ανησυχητικό γεγονός της μη πρόβλεψης πλαισίου προσφυγής, σε περίπτωση διαφωνίας των θιγομένων με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, όπου προφανώς τα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας μας;