ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΝΤΡΟΠΕΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Γεωργάκης, Σχης ε.α., Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας «Λάρισα- Νέα Αρχή»

Την Κυριακή τελείωσαν οι γιορτές Πηνειού, μία πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών μιας και συμμετέχουν  μαζικά οι Λαρισαίες και Λαρισαίοι στα δρώμενα δίπλα στο ποτάμι, εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Πηνειός αγαπήθηκε και οι Λαρισαίοι είναι υπερήφανοι για το ποτάμι τους, που δυστυχώς όμως, σήμερα μαραζώνει από την εγκατάλειψη.

Έχουν περάσει τέσσερα  χρόνια από τότε που αναλάβατε ως δημοτική Αρχή. Σας είχα γράψει και πρόπερσι  τέτοια εποχή για την εγκατάλειψη που βιώνει το ποτάμι της πόλης μας και παρότι πέρασαν  δύο  χρόνια από τότε, με λύπη μου διαπιστώνω πως καμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι σήμερα και η ερήμωση που υφίσταται να είναι η ίδια, ίσως και χειρότερη .

Θα ήταν από μέρους μου μικροπρέπεια να παρουσιάσω την κατάσταση πριν τις γιορτές, γιατί ήλπιζα σε μια καλυτέρευση, μιας και οι Λαρισαίοι στηρίζουν τέτοιου είδους εγχειρήματα .

Δύο ώρες χρειάζεται κάποιος για να περπατήσει την ανατολική όχθη ( προς την Λάρισα) και την δυτική προς το Αλκαζάρ και τον Ιπποκράτη όπου γίνονται και οι αναφερόμενες γιορτές.

Η ανατολική πλευρά είναι  άκρως απογοητευτική και η δυτική παρουσιάζει μια σαφώς καλύτερη εμφάνιση, αφού εκεί γίνονται οι γιορτές του Πηνειού!! Στον περίπατο αυτό γίνεται αντιληπτό πως φροντίζεται μόνο ένας περιορισμένος χώρος, αυτός των γιορτών,  ό, τι δηλαδή θα δουν οι Λαρισαίοι κατά την επίσκεψη τους στο ποτάμι, ενώ για όλη την άλλη κοίτη του ποταμού αριστερά – δεξιά,  παραμένει απλά αφρόντιστη. Η δημοτική αρχή αδιαφορεί τόσο για το καλύτερο κομμάτι της πόλης, όσο και για το ποτάμι, παρότι  οι Λαρισαίοι  έχουν δεθεί μαζί του, το θέλουν στη ζωή τους, όπως άλλωστε τούς αξίζει!!

Ας αρχίσω από την ανατολική πλευρά (Προς Άγιο Αχίλλειο), από τη γέφυρα  Ναϊάδων Νυμφών της οδού Αθηνάς ( Σ/Μ Βασιλόπουλος) μέχρι τη δεύτερη πεζογέφυρα των Αμπελοκήπων η κατάσταση είναι υποφερτή, έγινε αποψίλωση, την  τελευταία στιγμή αφού τα κομμένα χόρτα είναι ακόμη αμάζευτα και μπήκαν κάνουλες στις 3 από τις  έχει 4  βρύσες ενώ το λιμανάκι Τζανακούλη είναι βάλτος.

Από κει και πέρα μέχρι τα παλιά σφαγεία η διαδρομή παρουσιάζει πλήρη εγκατάλειψη, ανύπαρκτη αποψίλωση χόρτων, η παιδική χαρά Αμπελοκήπων έχει μετατραπεί σε δάσος και καμία βρύση δεν έχει νερό. Τα καινούργια φωτιστικά στην εσωτερική κοίτη είναι σε καλή κατάσταση, ενώ του αναχώματος πέριξ της συνοικίας μέχρι τη γέφυρα του Αγίου Αχιλλείου, τα 20 είναι με σπασμένα τζάμια και δύο έχουν γείρει, έτοιμα  να πέσουν. Από τη γέφυρα  της οδού Αθηνάς ( Σ/Μ Βασιλόπουλος) είναι γεμάτη σκουπίδια από κάτω και  μέχρι τη ΔΕΥΑΛ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Τα καινούργια φωτιστικά στην εσωτερική κοίτη είναι σπασμένα και χωρίς σώματα και καμία βρύση δεν έχει νερό. Στο χωματόδρομο μέχρι τη ΔΕΥΑΛ πίσω στα σχολεία, η παιδική χαρά της οδού Κρανώνος απλά απαράδεκτη, τα μπάζα στα σχολεία απέναντι από τη ΔΕΥΑΛ, η ανύπαρκτη αποψίλωση  και η καταστροφή όλων των φωτιστικών επί του αναχώματος, αποτελεί την  ντροπή της Λάρισας από την πλήρη αδιαφορία  και το ανάχωμα της κοίτης του Πηνειού έχει αφεθεί στη τύχη του.

Εκεί που γίνονται οι γιορτές ( Δυτική Πλευρά προς πέρα Μαχαλά) από την γέφυρα της οδού Αθηνάς μέχρι και την πρώτη πεζογέφυρα προς το κηποθέατρο η κατάσταση είναι καλή αφού άλλωστε μόνο εκεί γίνονται και οι εκδηλώσεις. Από τη δεύτερη πεζογέφυρα και πέρα προς τη συνοικία Παπασταύρου και μετά προς τον ιππικό όμιλο και τους στάβλους το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι η καταστροφή και η διάλυση όλων των υποδομών και των έργων.

Από την άλλη  πλευρά,  προς τη ΔΕΥΑΛ και ακριβώς απέναντι της,  8 φωτιστικά πλήρως διαλυμένα ενώ υπάρχουν και δέκα  με σπασμένα τα τζάμια των φανοστατών κατά μήκος του αναχώματος προς Ιπποκράτη.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί ν´ αμφισβητηθεί γιατί η σκληρή πραγματικότητα απεικονίζεται στις δεκάδες φωτογραφίες. Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να αγνοεί πως όλα αυτά τα έργα έχουν γίνει με τα χρήματα του Λαρισαϊκού λαού και το λιγότερο που οφείλουμε, είναι να τα σεβόμαστε!! .

Αν είχατε ασχοληθεί έστω και στο ελάχιστο αυτά τα τέσσερα χρόνια που διοικείτε το Δήμο, με τον Πηνειό και την καλυτέρευση της κοίτης τού σίγουρα δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Εκατοντάδες είναι οι Λαρισαίοι χρησιμοποιούν τους διαδρόμους για να τρέχουν και να κάνουν τους περιπάτους τους,  και το μόνο αίτημα τους είναι  να λειτουργούν οι κατεστραμμένες βρύσες ( χωρίς νερό), να αποκατασταθούν οι ζημιές και πιθανόν στο μέλλον να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να τοποθετούν τουαλέτες χημικές ή σταθερές σε κάποια σημεία επί της κοίτης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη αντίστοιχα.

Έχετε τέσσερα  χρόνια που αναλάβατε το Δήμο Λαρισαίων,  αν ήταν χαλασμένα οφείλατε να τα αποκαταστήσετε, κάνατε και φέτος τις γιορτές Πηνειού, και αναρωτιέμαι, κανείς σας δεν είδε τίποτα απ΄ όλα αυτά ή μήπως πηγαίνατε μόνο το βράδυ στις γιορτές και δεν τα βλέπατε. Μη μου πείτε ότι χαλάσανε τους τρεις τελευταίους μήνες… γιατί… δυστυχώς έτσι ήταν και πρόπερσι και πέρυσι !!!!

Αν και πριν δύο χρόνια σας ενημέρωσα για την κατάσταση των έργων δίπλα στο ποτάμι, πέρσι ξανά τα ίδια και φέτος,  το ποτάμι βιώνει την ίδια εγκατάλειψη.

Κύριοι, οφείλετε να φροντίσετε για τον ευπρεπισμό της κοίτης του Πηνειού, να αποκαταστήστε τις όποιες ζημιές άμεσα, και να σεβαστείτε ένα  έργο  πνοής, ένα έργο στολίδι για τη  Λάρισα. Μην ξεχνάτε πως το οφείλετε στους Λαρισαίους!!!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com