ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Δυναμική κινητοποίηση- διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και του πρώην ΟΓΑ πραγματοποίησαν αγρότες της Θεσσαλίας στη Λάρισα, ενώ οι δράσεις θα συνεχισθούν με διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στον Παλαμά Καρδίτσας.

«Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα, ενώ οι χαμηλές τιμές των προϊόντων σε συνδυασμό με τις ζημιές στις καλλιέργειες, τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και το πετσόκομμα των συντάξεων μας οδηγούν σε αφανισμό», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας.

Όπως ανακοινώθηκε τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού κόσμου θα απασχολήσουν διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής των Μπλόκων και κύριο θέμα συζήτησης τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αγρότες της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και του Αλμυρού στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων που οφείλονται σε παραγωγούς από το 2017 ζητώντας παράλληλα πλήρη κάλυψη των ζημιών και αντιχαλαζική προστασία, ενώ μιλώντας για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ περιέγραψε «επαχθείς όρους» που δεν βοηθούν στην ένταξη των αγροτών.

Οι αγρότες διεκδικούν τα εξής:

Καμιά μείωση του αφορολόγητου ορίου. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσα κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com