ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα σημαντική δωρεά στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας έκανε την Πέμπτη ο  επίτιμος δικηγόρος, γνωστός ποινικολόγος και συλλέκτης Γιάννης Διαμαντής παραδίδοντας στους υπεύθυνους του μουσείο πίνακες ζωγραφικής, παλαιά κεντήματα και περίτεχνες ενδυμασίες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Διαμαντής παρέδωσε τέσσερις πίνακες ζωγραφικής ναΐφ καλλιτεχνών: τον πίνακα του Χρήστου Καγκαρά με τίτλο «Της γης χαμόγελα», τον πίνακα με τίτλο «Αραμπατζήδες» της Έλλης Κουρτζή και τον πίνακα με τίτλο « Η ζωή στον Ταρσανά Παγασών στα ευτυχισμένα προπολεμικά χρόνια» του Ν.Α. Χριστοπούλου και έναν πίνακα του λαϊκού ζωγράφου Παντόλφι με θέμα «Θέατρο Σκιών», καθώς και τρία παλαιά κεντήματα σε πλαίσια, ένα σχέδιο με σταυρό του 1920, ένα περίτεχνο σχέδιο παλαιό και τμήμα επίσημης σκοπελίτικης φορεσιάς σε ξυλόγλυπτο πλαίσιο του σπουδαίου Σκοπελίτη καλλιτέχνη Ιωάννου Κριτσίλη και τρεις περίτεχνες ενδυμασίες της αείμνηστης συζύγου του.

Την τελετή παράδοσης της δωρεάς τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντή, εξαίροντας την ευαισθησία του ως ενεργού πολίτη, ενώ παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Π. Σάπκας τόνισε πως «οι δωρεές είναι οξυγόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά», προσθέτοντας πως το όφελος δεν αφορά μόνο στο Μουσείο αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

«Η δωρεά του αυτή δηλώνει αναγνώριση της ποιότητας του επιστημονικού έργου του Μουσείου και της απρόσκοπτης λειτουργίας του χάρη στη Δημοτική Αρχή», υποστήριξε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου του ΛΙΜΛ Εύη Παπαχατζοπούλου, ενώ από την πλευρά της η υπεύθυνη του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντή λέγοντας πως η πράξη του αποτελεί δείγμα μεγαλοσύνης από έναν συλλέκτη που μέσω ενός μεγάλου Μουσείου κάνει κτήμα όλων αντικείμενα που με τόση αγάπη και αφοσίωση συνέλλεξε, διαβεβαιώνοντάς τον πως τα έργα του θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

«Το Μουσείο με την πορεία και την ανάπτυξή του με δικαιώνει», τόνισε ο κ. Διαμαντής, ενώ στην τελετή παράδοσης της δωρεάς παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Τσιλιμίγκας, μέλη του Δ.Σ και μέλη του Συλλόγου.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ