ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς οι τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες έκαναν αναγκαία την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Μετά από διαγωνισμό η ανάδοχος εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, αφού πρώτα προχώρησε σε χαρτογράφηση όλων εκείνων των σημείων που χρίζουν παρέμβασης και επέμβασης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί στοχευμένα, να καταπολεμήσει τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών με ένα έργο προϋπολογισμού 148.000,00 ευρώ. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να βοηθήσει και ο καιρός ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα».

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για το 2018 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην Παρακάρλια περιοχή στα διοικητικά όρια των δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου.

Ανάδοχος των εργασιών αναδείχτηκε, ύστερα από ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, η εταιρία ¨ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.¨. Πριν την έναρξη του έργου προηγήθηκε ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών), η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα, η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών, και η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφηση των φυσικών συστημάτων. Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της αναδόχου εταιρίας «Οικοανάπτυξη Α.Ε.» και βασίστηκαν στην εμπειρία και στα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί κατά την εκτέλεση του έργου την τελευταία δωδεκαετία. Για την ακριβή απεικόνιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακoί γεωαναφερόμενοι επιχειρησιακοί χάρτες. Στους χάρτες απεικονίσθηκαν όλες οι θέσεις ελέγχου και παρέμβασης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των περιοχών παρέμβασης. Από την οικολογική χαρτογράφηση προέκυψαν χάρτες επικινδυνότητας ανά περιοχή που αποτύπωσαν την πιθανότητα εκτεταμένης η περιορισμένης εκκόλαψης για κάθε γένος κουνουπιού. Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, πέραν των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων, στα οποία υλοποιήθηκε η οικολογική χαρτογράφηση εντοπίστηκε, καταγράφηκε, οριοθετήθηκε και τοποθετήθηκε επί χάρτου το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής της περιοχής παρέμβασης του έργου. Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν, σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων από οικισμούς :

– Ρέματα, κανάλια, αυλάκια

– Αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης

– Πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας , πλημμυρισμένα χωράφια

– Χώροι απόθεσης λυμάτων

– Εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού

– Αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων)

– Πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές)

– Διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λ.π.)

Η κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών έχει ως στόχο, τόσο την διευκόλυνση της παρακολούθησης της των πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών στο πεδίο, όσο και την ακριβή υπόδειξη των επιφανειών ψεκασμού. Στους χάρτες αυτούς σχεδιάστηκαν το οδικό δίκτυο, οι υδάτινοι αποδέκτες, διάφορα χαρακτηριστικά τοπογραφικά στοιχεία και καθορίσθηκαν οι σταθμοί δειγματοληψίας προνυμφών, αφού είχε προηγηθεί η σήμανσή τους στο πεδίο. Κατά την διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι επιτόπιες παρατηρήσεις, όσο και οι σχετικές φωτογραφίες και χάρτες της περιοχής.

Οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών παρακολουθούνταν καθημερινά από συνεργεία τεχνικών, υπό τον έλεγχο των υπευθύνων της “ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.” Γενικά ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς, δηλαδή η κάθε εστία ελέγχονταν μία φορά την εβδομάδα για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε επιφάνειες στις οποίες προηγουμένως είχε πιστοποιηθεί η παρουσία προνυμφών.

Εάν κριθεί απαραίτητο κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός κατόπιν σχετικής άδειας που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Υγείας. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων. Τα αποτελέσματα των εργασιών, μέχρι σήμερα, κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως προκύπτει από τις επαφές με τους κατοίκους των οικισμών παρέμβασης και τους τοπικούς φορείς που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο εφαρμογής του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ