ΟΙ ΠΕΡΙ ΠΟΝΤΟΥ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Γ. Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας, Πολιτικός Επιστήμων

Με λύπη και αγανάκτηση συνάμα ακούσαμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο στον σύντομο χαιρετισμό του που απηύθυνε στο πανηγύρι της Αετορράχης στις 30-6-2018. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος αν και τόνισε ότι δεν μεροληπτεί ωστόσο έπραξε κάτι ακόμη χειρότερο.

Εξομοίωσε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1916-1922) με τις διώξεις που υπέστησαν οι Πόντιοι που βρέθηκαν επί αιώνες στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από το σταλινικό καθεστώς.

Βέβαια γνωρίζουμε τις γενικότερες συντηρητικές θέσεις του λόγω και του κόμματος το οποίο υπηρετεί αλλά δεν γνωρίζαμε οτι διακατέχεται και από τόσο ακροδεξιές ιδεοληψίες που  προσεγγίζουν σε έναν στείρο αντικουμμουνισμό, ο οποίος προσπαθεί να διαστρεβλώσει και τα ιστορικά γεγονότα.

Δεν είμαι οπαδός κανενός σταλινικού καθεστώτος και κανενός κόμματος αλλά δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος στην ισοπέδωση που επιχειρούν ορισμένοι να κάνουν στην Ιστορία του Πόντου στο όνομα του όποιου παρωχημένου αντικουμμουνισμού τους διακατέχει ακόμη. Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Χαρακόπουλος πως είναι δυνατόν να συγκριθεί η δολοφονία 353.000 Ελλήνων από τους δολοφόνους του Τούρκου Κεμάλ Μουσταφά με τις εκτοπίσεις προς την Σιβηρία και αλλού ορισμένων χιλιάδων Ποντίων μαζί με άλλους διαφωνούντες της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής εκείνης; Μήπως ξεχνάει πως οι σύμμαχοί μας Αγγλογάλλοι έκοβαν τα χέρια των Ποντίων που προσπαθούσαν να ανέβουν στα καράβια για να σωθούν εκείνες τις τραγικές στιγμές της καταστροφής;

Ως δρ Κοινωνιολογίας ο κ. Χαρακόπουλος θα όφειλε να γνωρίζει πόσες φορές στην Ιστορία του Πόντου η Ρωσία βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες  Ποντίων, τους οποίους φιλοξένησε στις μεγάλες μετακινήσεις τους λόγω των διωγμών των Τούρκων. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει και την στάση του ελληνικού κράτους απέναντί τους όταν ο Ε. Βενιζέλος αντί να στείλει δυνάμεις να ενισχύσει το ηρωικό αντάρτικο που είχε αναπτυχθεί στον Πόντο, έστειλε 23.551 Έλληνες στρατιώτες στην Κριμαία για να βοηθήσουν τα γαλλικά και τα αγγλικά στρατεύματα που πολεμούσαν εκεί κατά των υπερασπιστών της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Τέλος μήπως μπορεί να μας πληροφορήσει ο κ. βουλευτής  πόσοι Έλληνες Πόντιοι κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν στα ξερονήσια (Μακρόνησο, Τρίκερι κ.α.), βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το μετεμφιλιοπολεμικό κράτος της δεξιάς, την οποία υπηρετεί, και από την Χούντα των συνταγματαρχών;   Αν αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας προσπαθεί να ξαναφέρει πίσω, ο κ. Χαρακόπουλος με τις δηλώσεις του, τότε ο λαός πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη του στις μελλοντικές εκλογές σε όποιο κόμμα και αν ανήκει. Με τις απόψεις του αυτές, αντί να στείλει σύγχρονα μηνύματα για τα διδάγματα της Ιστορίας και για την πρόοδο και ανύψωση της κοινωνίας, αντίθετα ο κ. Χαρακόπουλος την οδηγεί πολύ πιο πίσω, στα  ψυχροπολεμικά χρόνια.

Υ.Γ.: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω βλέπε:

–       Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδης, «Οι εκ της Σοβιετικής Ενώσεως Έλληνες ποντιακής καταγωγής και τα εκ της Συνθήκης της Λωζάνης δικαιώματά των», Αρχείον του Πόντου, Παράρτημα 15 (Αθήνα 1986) σ. 9-12

–       Α.Ι. Γκίκας, Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2007

–       Κωνσταντίνος Γ. Σαχινίδης, «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Γενοκτονία», περιοδ. Αεροπορική Επιθεώρηση, τεύχος 108 (Δεκέμβριος 2016), σ. 98-133 και τεύχος 109 (Απρίλιος 2017), σ.82-121

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ