ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν.Λάρισας, καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ, στα γραφεία του, τα Δ.Σ των σωματείων των εργαζομένων στο Εμπόριο και τα Δ.Σ των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, της ΟΕΒΕ Λάρισας και των σωματείων των ΕΒΕ,

με αφορμή την απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 15 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε κοινό πλαίσιο αιτημάτων, αλλά και πρωτοβουλίες για  την αγωνιστική διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικής αργίας.

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα του ΕΚΛ αναφέρονται τα εξής:

“Αφετηρία της προσπάθειας αυτής είναι τα κοινά προβλήματα εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών και η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ανάγκες που αφορούν το δικαίωμα στην ξεκούραση, στο δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας και το φιλικό μας περιβάλλον, στη διασκέδαση, στη δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων μας, στις φθηνές, ποιοτικές διακοπές, στον ελεύθερο χρόνο.

Τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βάζουν τη σφραγίδα τους στα “αναπτυξιακά σχέδια” και το αντιλαϊκό, νομοθετικό πλαίσιο οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, με κριτήριο την κερδοφορία τους, ενώ οι ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών.

Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της “δίκαιης ανάπτυξης” στο εμπόριο:

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, εργάζονται πολλές φορές πέραν του κανονικού ωραρίου ή με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με χαμηλούς μισθούς, πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδομάδες, δυσκολευόμενοι έτσι να ζήσουν αξιοπρεπώς και τώρα τους ζητιέται να δουλεύουν και τις Κυριακές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους “νόμους της ζούγκλας” που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την οικονομική ασφυξία με τα υπέρογκα έξοδα και χρέη από τις ατέλειωτες υποχρεώσεις, και την αναδουλειά.

Γι’ αυτό επιβάλλεται, η οργάνωση της πάλης από κοινού εργαζόμενων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και ΕΒΕ, διεκδικώντας:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.

Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο, για μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες 20.000 ευρώ.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας – εξοπλισμού δουλειάς.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ