ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ για τις ζημιές από βροχοπτώσεις και χαλάζι

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στον Νομό Λάρισας έπληξαν μια σειρά από καλλιέργειες όπως ροδάκινα, βιομηχανική τομάτα, μήλα, βαμβάκι, όσπρια, πεπόνια, αμπέλια κ.α  προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και σημαντική απώλεια εισοδήματος στους αγρότες.

Κλιμάκια της ΕΟΑΣΝΛ περιόδευσαν και περιοδεύουν στις περιοχές και γινόμαστε μάρτυρες της απόγνωσης των παραγωγών που βλέπουν τον κόπο και την παραγωγή τους να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων, πολλοί εξ αυτών για συνεχόμενες χρονιές.

Προβάλει επιτακτικά η αναγκαιότητα που έχει αναδείξει πολλές φορές η ΕΟΑΣΝΛ για ενίσχυση της αντιχαλαζικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους με εναέρια και επίγεια μέσα προστασίας. Η κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων που απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά ώστε να μην πνίγονται καλλιέργειες αλλά και σπίτια όπως αυτή την φορά με μια δυνατή μπόρα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ που απορρίπτουν την αποζημίωση στους πληγέντες παραγωγούς ροδάκινων και πεπονιών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων επειδή δεν αναγνωρίζουν ότι η ζημιά οφείλεται στην βροχόπτωση!!!

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να δεχτούμε καρτερικά την μοίρα του ξεκληρίσματος και της φτώχειας από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις οποίες καλούμε τους συναδέλφους να ξεπεράσουν απογοητεύσεις και κάθε είδους εμπόδια και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά διεκδικώντας:

  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% και με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων συναδέλφων ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ που ξέρουμε ότι γίνεται με καθυστέρηση πάνω από 1 χρόνο, όπως για τις ζημιές του 2017 ακόμη δεν έχει δοθεί το 30% των αποζημιώσεων.
  • Αντιχαλαζική προστασία με εναέρια και επίγεια μέσα με ευθύνη και δαπάνη του κράτους. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Λεφτά υπάρχουν, είναι τα ματωμένα πλεονάσματα που βγάζουν από την φορομπηχτική πολιτική τους, την μείωση των συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου, τις άμεσες και έμμεσες αυξήσεις φόρου.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων των πληγέντων.΄

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ