ΜΕ ΕΡΓΑ 2,6 ΕΚ. € Η Δ.Α. ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το ΕΘΙΑΓΕ

Αλλάζει όψη το κέντρο της Λάρισας μετά τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προχώρησε- κατά πλειοψηφία- στην έγκριση έργων ύψους 2,6 εκ. ευρώ στο ύψος της πλατείας λαού (Αγ. Μπλάνα), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στις οδούς Νικηταρά, Βενιζέλου, Κύπρου, Αυξεντίου και 23ης Οκτωβρίου και θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους, ενώ περιγράφοντας το έργο ο δημαρχεύων Γ. Σούλτης ανέφερε πως στη συμβολή της οδού Νικηταρά με την 23ης Οκτωβρίου αναμένεται να κατασκευαστεί και κυκλικός κόμβος, ο οποίος θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση των συγκεκριμένων οδών, προσθέτοντας πως για την οδό Νικηταρά προβλέπεται και κατασκευή ποδηλατοδρόμου, ο οποίος θα αποτελέσει μέρος του περιφερειακού ποδηλατοδρόμου που θα λειτουργεί γύρω από το κέντρο της Λάρισας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ αποφασίσθηκε ακόμη η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στον δήμο Λαρισαίων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όπως έγινε γνωστό στο σώμα οι καλύτερες προτάσεις που θα κατατεθούν θα βραβευθούν με συνολικό ποσό ύψους 25.000 ευρώ (Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ :10.000 ευρώ, Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ: 6.000 ευρώ, Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: 3.000 ευρώ, 3 ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ: 2000  ευρώ εκάστη).

«Οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν θα αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης αλλά και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας», τονίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αφού όπως υπογραμμίστηκε «υποστηρίζεται ανεπιφύλακτα η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με αιχμή την έρευνα σε πρωτοπόρες πρακτικές που θα καθορίσουν την περιοχή ως τον σημαντικότερο πόλο στον αγροτικό τομέα και τη Λάρισα ως πόλη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αγροτικού κέντρου».

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό η αξιοποίηση των πρώην εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας, Κέντρου Ενημέρωσης των αγροτών και δημιουργίας start up αγροτικών επιχειρήσεων, βοτανικού κήπου, πολιτιστικού χωριού για νέους καλλιτέχνες, χώρους άθλησης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών κλπ.

Η πρόταση για την αξιοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο της ΛΑΣΥ, που καταψήφισε και τα έργα της πλατείας λαού, ενώ τα έργα της πλατείας λαού (Αγ. Μπλάνα) καταψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μ. Ξηρομερίτης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ