ΜΕ «ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ» ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΟΙ ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με ένα τελάρο «χτυπημένα» από την κακοκαιρία ροδάκινα και νεκταρίνια και γερές δόσεις απόγνωσης και οργής αγρότες του Τυρνάβου, του Αργυροπουλίου, του Αμπελώνα και του Δαμασίου πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ

με αφορμή την ανακοίνωση του οργανισμού πως δεν θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις.

«Οι ζημιές που έγιναν πάνω στη συγκομιδή τίναξαν στον αέρα τις συμφωνίες μας για εξαγωγές των προϊόντων, ενώ η καταστροφή οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών μας πλήττοντας το εισόδημά μας», τόνισαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Αμπελώνα, όπως και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, στο διευθυντή του ΕΛΓΑ Μ. Λιόντο, ο οποίος επέμεινε πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν θεωρεί ως άμεση ζημιά το μαλάκωμα και τον μεταχρωματισμό των καρπών παρά μόνο το σχίσιμο και δεν προβλέπεται αποζημίωση, προκαλώντας έτσι την οργή τους.

«Θέλουμε τον ΕΛΓΑ δίπλα μας και όχι απέναντί μας», επέμειναν οι αγρότες, εκφράζοντας μάλιστα την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του οργανισμού να επισκεφθεί με κλιμάκιο την περιοχή δίχως οι ίδιοι να κληθούν σε συνάντηση και παρουσία στις πληγείσες εκτάσεις.
Ιδιαίτερα καυστικός ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου – Λυγαριάς, αφού ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τους αγρότες, ζήτησε από τους γεωπόνους του οργανισμού να αποδείξουν την ταυτότητα του ζημιογόνου αίτιου αν αυτό δεν είναι η βροχόπτωση.

Κλείνοντας τη συνάντηση και σε τεταμένη ατμόσφαιρα οι παραγωγοί ζήτησαν να ληφθεί πολιτική απόφαση για την αποζημίωσή τους, ενώ ο κ. Λιόντος δεσμεύτηκε πως άμεσα θα ολοκληρώσει και θα αποστείλει το πόρισμα των εκτιμήσεων των γεωπόνων της υπηρεσίας στα Κεντρικά για να λάβει απάντηση σχετικά με το αίτημα των αγροτών.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ