ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ!

Φέτος το καλοκαίρι , στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίου Ραψάνης , η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης , διοργανώνει μια εβδομάδα  λαογραφικών δράσεων σε διάφορα μέρη του χωριού ,

που θα προηγηθούν της έναρξης του συνεδρίου  ,που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη 28-29 Ιουλίου. Σκοπός των δράσεων είναι να αναδείξουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας ,με τρόπο απλό όπως έκαναν  οι παππούδες μας , με αφηγήσεις , παραμύθια , περιπάτους στα γραφικά μας μέρη . Αναλυτικά:

19-22 Ιουλίου : Εργαστήρι κατασκευής «παιχνιδιών του κόσμου». 19/7 Ώρα έναρξης 5 μ.μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης .2η συνάντηση 20/7 11:00 π.μ.-2:00μ.μ. & 5:00μ.μ.-8:00 μ.μ. .3η συνάντηση 21/7 11:00 π.μ.-2:00 μ.μ. & 5:00-8:00μ.μ. 4η συνάντηση 22/7 11:00π.μ.-2:00μ.μ.. Απαραίτητες προϋποθέσεις για το στήσιμο ενός εργαστηρίου: Η δημιουργία και η δέσμευση μιας συγκεκριμένης και σταθερής ομάδας συμμετεχόντων, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. -Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικοι συμμετέχοντες υπεύθυνοι για την εποπτεία του είναι αποκλειστικά και μόνο γονείς/κηδεμόνες. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2495061259 ή στο Facebook/rapsanilibrary ή email :rapsanilibrary@yahoo.gr larisa@selfhelp.gr

Τα “παιχνίδια του κόσμου” είναι ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας συνεργάστηκε με τη Γαλλική οργάνωση Kaloumba, η οποία έχει συγκεντρώσει υλικό σχετικά με την κατασκευή και τους κανόνες των παιχνιδιών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα, κυρίως ξύλο.

Τα εργαστήρια κατασκευής τους αποτελούν και χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίου Ραψάνης, οι συμμετέχοντες θα εκφραστούν μέσω παραδοσιακών μοτίβων και ηθογραφικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής της Ραψάνης. Με την εικαστικό Αλεξάνδρα Αμπατή.

23 Ιουλίου : 7 μ.μ. τα δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης-μουσικό εργαστήρι στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης με τον Γκαιφύλλια Κώστα.

24 Ιουλίου :7μ.μ. Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης –Τοπωνύμια της Ραψάνης –δράση για παιδία . Παίζοντας μαθαίνω ιστορία !

25 Ιουλίου :6 μ. μ. Αλώνι ,Ανήλιο αφήγηση παραμυθιού της Ευανθίας

Κιου. Μετά με τα πόδια στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο εξωκλήσι .

26 Ιουλίου: 7 μ. μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574) –Λογοτεχνικές μαρτυρίες για τη Ραψάνη.

Για όλες τις δράσεις τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη Ραψάνης και μετά θα πηγαίνουμε στα μέρη που θα γίνονται οι δράσεις .

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com