ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουλίου, στο Μακρυχώρι το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Λαογραφίας με την επωνυμία «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μακρυχωρίου. Φέτος συμμετέχουν ομάδες παραδοσιακού χορού από την Τσεχία και τη Βουλγαρία, 

καθώς και από την πατρίδα μας, όπως ο ΜΕΣ Αμπελακίων, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καρδιάς Πτολεμαΐδας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός “Πέρα Μαχαλά” Λάρισας,  η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και φυσικά  τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου. Η μεγάλη γιορτή του παραδοσιακού χορού, το αντάμωμα λαών και πολιτισμών είναι πια γεγονός και ανοίγει τις πύλες του αύριο  Παρασκευή 13 Ιουλίου και λήγει στι 18 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, θα γίνει η επίσημη υποδοχή των ξένων ομάδων στην πλατεία Μακρυχωρίου και θα ακολουθήσουν εργαστήρια χορού, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να χορέψουν χορούς από την κάθε χώρα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την κάθε χώρα.

Το Σάββατο 14/7, το πρωΐ, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Ραψάνη, το Μουσείο Οινοποιΐας, την Κοιλάδα των Τεμπών και την Αγία Παρασκευή.

Το απόγευμα στις 5.30 θα επισκεφθούν το Αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς, ενώ το βράδυ στις 9.00 μ.μ. θα δοθεί παράσταση από τις χορευτικές ομάδες στο υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων.

Την Κυριακή 15/7, το πρωΐ, οι φιλοξενούμενες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της θάλασσας και της περιοχής στο Καστρί Λουτρό, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας είναι η μεγάλη κεντρική παράσταση του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ “ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ” στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου. Θα προηγηθεί παρέλαση των ομάδων στους κεντρικούς δρόμους του Μακρυχωρίου.

Τη Δευτέρα το πρωΐ 16/7, οι ομάδες θα επισκεφθούν το Δημαρχείο του Δήμου Τεμπών για συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Κολλάτο και το απόγευμα θα παραστούν σε συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις 8.00 μ.μ. θα αρχίσει η μεγάλη παρέλαση των ομάδων στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας με συνοδεία μουσικής και θα καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, όπου θα δοθεί χορευτική παράσταση από τις ομάδες.

Την Τρίτη 17/7, το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Μακρυχωρίου, οι ομάδες θα παρουσιάσουν εθνικά παιχνίδια, ήθη και έθιμα των χωρών τους και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με ήχους από την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Βουλγαρία. Ενώ οι ομάδες θα αναχωρήσουν την Τετάρτη 18/7.

Την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος έχει ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Μάγειρας.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αναδεικνύει  – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές.

Οι αποστολές θα διαμένουν στο Μακρυχώρι και η διαμονή, η σίτιση και η φιλοξενία γίνεται αποκλειστικά από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Τις γυναίκες του Συλλόγου και τους χορευτές.           Αρωγοί σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου. Στέκονται δίπλα και στηρίζουν τη διοργάνωση σε ότι χρειάζεται.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκτός από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια του Δήμου   Τεμπών, έτσι ούτως ώστε αυτά να γίνουν τουριστικός προορισμός.

Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν.

Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ