ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων προκειμένου να αποφασισθεί κοινό πλαίσιο αιτημάτων αλλά και να παρθούν πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν απερίφραστα πως στηρίζουν την απεργία του κλάδου του εμπορίου που ορίστηκε για την Κυριακή 15 Ιουλίου, ενώ στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίσθηκε η δημιουργία επιτροπής που θα έχει σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πιέζοντας για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

«Πληρώνουμε ακριβά το λογαριασμό της “δίκαιης ανάπτυξης” στο εμπόριο γι’αυτό και  επιβάλλεται η οργάνωση της πάλης από κοινού εργαζόμενων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και ΕΒΕ», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιαπλές, προσθέτοντας πως «η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας και της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, άσχετα με τους ρυθμούς και την ένταση της εφαρμογής τους, είναι εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του» και καλώντας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν τα εξής:

«Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά. Οι εργαζόμενοι να εργάζονται 8ωρο, 5θήμερο.

Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.

Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, για μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όπως και επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού για ετήσια εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Να ψηφισθεί νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους».

Σημειώνεται πως οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να στείλουν κοινό υπόμνημα προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με βάση τα αιτήματα για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας και του ωραρίου λειτουργίας, αλλά και τα υπόλοιπα αιτήματα, όπως και τη διοργάνωση κοινών και χωριστών περιοδειών στα καταστήματα, όπου θα μοιραστεί το κοινό πλαίσιο αιτημάτων, ενώ παράλληλα θα δρομολογηθούν κοινές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και αντίστοιχα με κάθε δήμαρχο, όπου θα τους ζητηθεί να μην χαρακτηρίζουν την περιοχή τους, ή ορισμένα νέα τμήματα της σε τουριστικά και να μην επιτρέπουν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και την απελευθέρωση του ωραρίου.

Τέλος συνέχεια θα δοθεί με κοινή παρέμβαση ΕΚΝΛ, Σωματείων, Εμπορικών Συλλόγων και ΟΕΒΕ, στις δημοτικές αρχές για την ένταξη όλων των παιδιών εργαζομένων και μικρών εμπόρων-επαγγελματιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος τα Δ.Σ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων-Υπαλλήλων Λάρισας, της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Λάρισας, του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Λάρισας και ο αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ