Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ

Σε κλίμα πένθους και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, δεκάδων αρχιερέων, τοπικών αρχών και πιστών η Λάρισα αποχαιρέτησε το πρωί του Σαββάτου το Μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, ενώ στους επικηδείους τους αρχιερείς και εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών αναφέρθηκαν στη ζωή και το έργο του κυρού Ιγνατίου.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε με θερμά λόγια «στο εκλεκτό μέλος της Εκκλησίας, που με σύνεση πρόσφερε πολλά στο έργο της, βοηθώντας ουσιαστικά και αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε».

Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ασθένειά του στάθηκε ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος αναφέρθηκε στην πορεία ζωής του Ιγνατίου αλλά και στην εκδημία του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

«Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ενώ με τις καμπάνες να χτυπούν συνεχώς πένθιμα η τελετή ολοκληρώθηκε με την περιφορά του σκηνώματος του Ιγνατίου στους γύρω από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου δρόμους, για να ακολουθήσει η ταφή πίσω από το ιερό του ναού, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

«Η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να έχουν Μητροπολίτη τον Μακαριστό Ιγνάτιο» επεσήμανε κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην εξόδιο ακολουθία του  Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κύρου Ιγνάτιου.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τόνισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει την δέουσα συνέχεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε η Λάρισα, η οποία πενθεί για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της, να προχωρήσει και πάλι μπροστά».

Αναλυτικότερα, ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ως εξής:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμε,

ΣεβασμιώτατεΜητροπολίτα Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιε, τοποτηρητά της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου,

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, αγαπητοί ιερείς και πιστοί,

Αποχαιρετούμε σήμερα εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκ μέρους δηλαδή όλων των πολιτών της θεσσαλικής γης, τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Ιγνάτιο, έναν άνθρωπο που έγινε δικός μας και ο οποίος επί 24 χρόνια έκανε την Λάρισα πατρίδα και σπίτι του, δείχνοντας στην κοινωνία μας ότι η Εκκλησία μπορεί αθόρυβα, με αγάπη, με υπομονή, με έμπνευση να εργαστεί για την συμφιλίωση των διαφορών των ανθρώπων, χωρίς να προτάσσει μόνο τι είναι δίκαιο και τι πρέπει, αλλά τηρώντας τον λόγο του Ιδρυτή της «αγαπάτε αλλήλους».

Δεν σας κρύβω ότι είναι και για μένα ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η ώρα. Δεν είναι μόνο η θεσμική συνεργασία, την οποία είχαμε με τον μακαριστό, μέσω της οποίας προσπαθήσαμε να κάνουμε καλό στην Λάρισα, τον Τύρναβο και όπου τα όρια της Μητροπόλεως έφταναν. Είναι κυρίως το γεγονός του αποχωρισμού από έναν άνθρωπο που ήταν πατέρας. Ευγενής. Εγκάρδιος. Με λόγο πραότητας. Με εύχαρη διάθεση. Έναν άνθρωπο που κατέστησε την Λάρισα τόπο στον οποίο μεγάλες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας με χαρά επισκέφθηκαν, ευλόγησαν, έδωσαν δύναμη με την παρουσία τους και ταυτόχρονα έδειξαν τον σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Επισκόπου της.

Να μνημονεύσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Εσάς, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε; Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο; Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο; Η Λάρισα έγινε κέντρο εκκλησιαστικό χάρις στον μακαριστό Ποιμενάρχη της και τους άξιους συνεργάτες του.

Μου είναι δύσκολο να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο από τον οποίο άκουγα με μία σοφή απλότητα, χάρισμα που σπανίζει στους καιρούς της αυτάρκειας, γνώμες και συμβουλές οι οποίες όλες κατέτειναν στην αγάπη και την αλήθεια, όχι μόνο για την μαρτυρία της Εκκλησίας, αλλά και ημών των πολιτικών. Γνώμονας του μακαριστού Ιγνατίου ο λαρισαϊκός λαός. Ο ίδιος ήταν άνθρωπος παραδοσιακός. Λιτός. Αντιλαμβανόταν την πορεία των καιρών. Ήθελε μία Εκκλησία πατριωτική. Δεν έκλεισε όμως ποτέ την πόρτα σε κανέναν άνθρωπο που είχε ανάγκη, όποια κι αν ήταν η καταγωγή του, όποιος κι αν ήταν ο λόγος που βρέθηκε στον τόπο μας.

Ο μακαριστός Ιγνάτιος δεν βρήκε το καλύτερο δυνατό κλίμα στην αρχή της παρουσίας του στην Λάρισα. Εξελέγη Μητροπολίτης σε μία Μητρόπολη η οποία δεν ήταν ενωμένη. Κέρδισε όμως τις καρδιές των ανθρώπων. Ένωσε τον ιερό κλήρο. Μακροθύμησε στις δυσκολίες. Και επούλωσε με την πίστη του και την αγάπη του, το χαμόγελο της καρδιάς του τις πληγές του παρελθόντος. Έδωσε ο ίδιος το παράδειγμα σε μία κοινωνία στην οποία συχνά το μίσος και οι απαιτήσεις δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ένα και να συμπορευόμαστε για το καλό όλων. Κι αυτό ίσως είναι μία από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες του.

Μου είναι ακόμα δύσκολο να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο,  ο οποίος ανέπτυξε κοινωνικό έργο στην Λάρισα. Ίδρυσε Γηροκομείο στο Αρμένιο, συντηρεί το Κρίκειο Ορφανοτροφείο θηλέων, οργάνωσε το συσσίτιο “Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ”, στο Επισκοπείο. Φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν πεινασμένοι, ανακούφισε τους φτωχούς, συμπαραστάθηκε στους φυλακισμένους, στους πρόσφυγες, στους ασθενείς. Οργάνωσε σπουδαίο νεανικό έργο, συγκεντρώνοντας παιδιά και νέους στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Έδειξε ότι και χωρίς μεγάλες διακηρύξεις η Εκκλησία μπορεί να είναι και αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας, δηλαδή αυτή που διασώζει τις αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και να καταθέτει μαρτυρία στην εποχή μας που να αγκαλιάζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η Μητρόπολη, αλλά και η Θεσσαλία ευλογήθηκαν από τον Θεό να τον έχουν Μητροπολίτη. Γιατί ο μακαριστός Ιγνάτιος είχε άριστη συνεργασία με όλους τους Μητροπολίτες της Θεσσαλικής γης και αυτό μας έδινε επιπλέον χαρά και ικανοποίηση. Ο μακαριστός έναν συναγωνισμό καλλιεργούσε μόνο:  αυτόν στα καλά έργα, την φιλοξενία, την ανθρωπιά!

Μακαριώτατε,

Γνωρίζουμε την αγάπη σας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους. Γνωρίζουμε ότι θα προσέξετε αυτήν την Μητρόπολη, γιατί είναι από τις πλέον κομβικές και για την Εκκλησία της Ελλάδος και για την πατρίδα μας. Άλλωστε, στην Εκκλησία τα πρόσωπα υπηρετούν έναν κοινό σκοπό: και θρησκευτικό και πατριωτικό και κοινωνικό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει την δέουσα συνέχεια και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε η Λάρισα, η οποία πενθεί για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της, να προχωρήσει και πάλι μπροστά.

Εκ μέρους του λαού της θεσσαλικής γης αλλά και προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο  «ευχαριστώ» στον εκλιπόντα Ιεράρχη. Ήδη μας λείπει.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στον επικήδειο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ανέφερε:

“Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ιερώνυμε

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς,

σεβαστοί πατέρες,

εντιμότατοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών

Σύσσωμος ο λαός της Λάρισας  και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου  Λαρισαίων καταθέτουν τούτη την ώρα,   ειλικρινή αισθήματα λύπης, για την  απώλεια του μακαριστού Ιεράρχη και σεπτού Ποιμενάρχη μας Ιγνατίου.

Η Λάρισα πάνδημα αποχαιρετά με συγκίνηση τον ακούραστο Ποιμενάρχη της τοπικής μας Εκκλησίας, τον πνευματικό της Ηγέτη, τον καρτερικό και ανεξίκακο Ιερωμένο με το γνήσιο ορθόδοξο πνεύμα.

Τον Ποιμενάρχη που διατηρούσε πάντα τις πύλες της Μητρόπολης και τα μάτια της ψυχής του ανοιχτά για τον  καθένα από μας και όλους όσοι  χρειάζονταν τη σοφή συμβουλή του, την ευλογία του, την καθαρότητα της σκέψης του, τη διακριτικότητα, την στήριξη  και την ανόθευτη αγάπη που συνόδευε κάθε του πράξη.

Το μεγάλο και σημαντικό έργο του στην μακρά  διαδρομή του στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης  και Τυρνάβου, έχει ήδη καταγραφεί και θα αποτιμηθεί από αρμοδιότερους  από μένα.

Όλοι μας γνωρίζουμε την καρτερικότητα και την υπομονή που επέδειξε στα πρώτα χρόνια από την εκλογή του στη θέση του Μητροπολίτη Λαρίσης. Εμφορούμενος με αισθήματα αγάπης ξεπέρασε πίκρες και απογοητεύσεις και έδρασε ειρηνευτικά και κατευναστικά, με υπομονή και επιμονή κερδίζοντας έτσι με το πέρασμα των χρόνων την αναγνώριση και την εκτίμηση όλων.

Γνωριστήκαμε  τότε, εκείνα τα χρόνια του διχασμού της τοπικής εκκλησίας. Όταν κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο να αναλάβει το βαρύ και δύσκολο έργο της ειρήνευσης στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας. Χωρίς δεύτερες σκέψεις σταθήκαμε δίπλα του, με απόλυτο σεβασμό και εντυπωσιασμένοι από  την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και έντονη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο ποίμνιό του και στην Εκκλησία.

Έζησε κοντά μας 24 χρόνια. Αν και δεν προερχόταν από τον τόπο μας τον αγάπησε και τον υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Γι αυτό και ο λαός της Λάρισας τον αγάπησε και τον τίμησε. Και αυτές τις ώρες κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό μας Ναό για να αποχαιρετήσει τον Λαρίσης Ιγνάτιο.

Συνοδοιπόρος στα προβλήματα και στις δυσκολίες των εποχών, ο ακούραστος και αοίδιμος Ποιμενάρχης μας, στάθηκε δίπλα  στην κοινωνία. Με το πλούσιο και δραστήριο έργο του που υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του στην Μητρόπολη και το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη.

Οσες φορές χρειάστηκε στάθηκε δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  στις ανάγκες και τα προβλήματά της, επιδιώκοντας μέσα από την αγαστή συνεργασία, την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Άνθρωπος προσηνής, σεμνός, μειλίχιος, πράος κι ευγενικός, ευπρεπής και φωτισμένος, με αδιαμφισβήτητη παιδεία. Ευρυμαθής, με επιστημονική και συγγραφική δράση , είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τη γνώση  και τη σοφία με την απλότητα και την αγνότητα που συναντά κανείς σε ανθρώπους φωτισμένους και αφοσιωμένους.

Σεβαστέ μας Μητροπολίτη

Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας και σας είμαστε ευγνώμονες.

Είναι η αγάπη που φυτέψατε στις ψυχές των ανθρώπων. Είναι η αγκαλιά που ανοίξατε σε νέους ανθρώπους. Η παρηγοριά και η θαλπωρή που προσφέρατε στους ταλαιπωρημένους και στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Η Λάρισα και ο Δήμος Λαρισαίων  κλείνουν ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο σεπτό σκήνωμα σας αποχαιρετώντας σας.

Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα σας και τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήσατε. Εμείς θα σας νιώθουμε πάντα κοντά μας.

Αιωνία σας η μνήμη  πολυσέβαστε Δεσπότη, Μακαριστέ Ιεράρχη και  Ποιμενάρχη μας.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Καλό Παράδεισο”.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com