ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ Ε.Π.Υ. ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μεταξύ των μνημονιακών υποχρεώσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ -μεταξύ άλλων- ήταν και η διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής,

επανέφερε το μοντέλο «50-30-20», ακύρωσε τους διαγωνισμούς του αρχικού μοντέλου τους ενός μειοδότη και τους επαναπροκήρυξε (ΕΠΥ 1,2,3,4). Η νέα προκήρυξη των τεσσάρων διαγωνισμών έγινε με καθυστέρηση ενός έτους από την ανάληψη της κυβέρνησης τον Ιανουάριο 2016, με κατάθεση προσφορών τον Απρίλιο 2016.

Οι εταιρείες κατέθεσαν τα δικαιολογητικά και τις προσφορές τους από τον Απρίλιο 2016 και από τότε το κάθε βήμα προς ολοκλήρωση έχει γίνει με τεράστια καθυστέρηση και κατόπιν πίεσης της τρόικας.

Ειδικότερα, για ΕΠΥ 1 έγινε αξιολόγηση προσφορών και διενεργήθηκε ηλεκτρονική δημοπρασία τον Ιούνιο 2017. Από τον Ιούλιο όμως του 2017 δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μειοδότες, παρόλο που είναι έτοιμη, καθώς υπήρχε μέσα στην προκήρυξη. Δηλαδή ολοκληρώθηκαν όλα με μεγάλη καθυστέρηση τον Ιούλιο του 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τους μειοδότες. Σημειωτέον οι μειοδότες είναι και ελληνικές εταιρείες και συνεχίζουν τα νοσοκομεία να μην προμηθεύονται κεντρικά. Για τους διαγωνισμούς ΕΠΥ 2 και 3 έγιναν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί στις 16/5/2018, αλλά έκτοτε ουδέν. Για τον ΕΠΥ 4 δεν έχει γίνει καν ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Σήμερα τα νοσοκομεία συνεχίζουν να προμηθεύονται χωρίς κεντρικούς διαγωνισμούς και χάνονται χρήματα για το δημόσιο. Επίσης, συνεχίζουν και πουλάνε στα νοσοκομεία εταιρείες, οι οποίες απορριφθήκαν από τον διαγωνισμό για τεχνικούς λόγους, αφού δεν έχει υπάρξει κατακύρωση.

Ο κ. Πολάκης που έχει την αρμοδιότητα της ΕΠΥ και στην πραγματικότητα με εντολή του «πάγωσαν» οι διαγωνισμοί, στο μεταξύ κατήργησε την ΕΠΥ και την αντικατέστησε με το ΕΚΑΠΥ, πρόεδρος του οποίου τοποθετήθηκε ο κ. Πρόδρομος Ψωμιάδης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Μάλιστα, στις 05.02.18 πέρασε σε αυτόν η αρμοδιότητα των διαγωνισμών και έχει την απόλυτη εξουσία. Ακόμη και να τους ματαιώσει. Επειδή εδώ και 10 μήνες τα δημόσια ταμεία χάνουν χρήματα από την μη ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: 1) Γιατί από τον Ιούλιο του 2017 έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους μειοδότες για ΕΠΥ 1; 2) Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για ΕΠΥ 2,3,4; Πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις; 3) Σκοπεύετε να αλλάξετε ξανά το μοντέλο προχωρώντας σε απευθείας διαπραγματεύσεις των προμηθευτών με επιτροπή προμηθειών της επιλογής σας; 4) Έχετε εκτίμηση του ύψους της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ