ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας

Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα ΠΥΣΔΕ σε όλη την χώρα για το  εάν θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (19/6/2018) για την τοποθέτηση  εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι, παραβιάζοντας ακόμη και την εκπαιδευτική διαδικασία που προβλέπει ότι οι παραπάνω τοποθετήσεις πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο,  

και επιλέγει έναν τρόπο στις τοποθετήσεις που είναι σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της ίδιας της λειτουργίας των σχολείων.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Διεύθυνσης και του ΠΥΣΔΕ, εάν συναινέσουν σε πρωτοφανείς διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών που δεν διασφαλίζουν όρους και κριτήρια αντικειμενικότητας και διαφάνειας, αφού οι  τοποθετήσεις θα γίνουν  σε περίοδο άδειας των εκπαιδευτικών και με τα σχολεία κλειστά!!!

Με το σύνολο των κενών στα σχολεία να μην έχει έχει προσδιοριστεί, αφού συνεχίζονται οι εγγραφές, οι μετεγγραφές και οι επιλογές μαθημάτων από τους μαθητές, και δεν έχουν ολοκληρωθεί  όλες οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και σε φορείς. Κυριολεκτικά ένα αλαλούμ θα προκύψει στις αρχές Σεπτεμβρίου με  τις  νέες  αποσπάσεις τέλος  Αυγούστου και όταν θα εμφανιστούν τα πραγματικά κενά στα σχολεία με καθηγητές που θα λείπουν γιατί θα έχουν μετακινηθεί σε άλλα σχολεία ως λειτουργικά υπεράριθμοι.

Η ενημέρωση στα σχολεία έγινε λίγο πριν κλείσουν και άρα δεν είναι ενημερωμένοι όλοι οι εκπαιδευτικοί για τις διαδικασίες. Δεν διασφαλίζονται, αλλά ούτε και τηρούνται όροι αντικειμενικότητας και διαφάνειας με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι χωρίς δική τους ευθύνη να μην πάρουν μέρος στις τοποθετήσεις. Η Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ θα είναι αναγκασμένοι το Σεπτέμβριο να ξανακάνουν όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων καθώς θα τίθενται ζητήματα νομιμότητας, διαφάνειας, ίσης αντιμετώπισης των συναδέλφων οι οποίοι θα αμφισβητούν την αξιοπιστία των αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ.

Είναι απαξιωτική για τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία που θέλει σε περίοδο άδειας να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση το σαϊτ της Διεύθυνσης για να μη χάσουν τη σειρά τους στις τοποθετήσεις. Η καταστρατήγηση του δικαιώματος των διακοπών είναι μια απαράδεκτη διαδικασία και μια πρακτική διαμόρφωσης τετελεσμένων για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων από το Υπουργείο και την κυβέρνηση

Σχετικά με την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία στις τοποθετήσεις θα γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις αναπληρωτών, θέλουμε να επισημάνουμε ότι γίνεται μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Η  πραγματικότητα αποδεικνύει ότι τα κενά κάθε χρόνο αυξάνονται συνεχώς λόγω της πολιτικής της αδιοριστίας της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο και χωρίς ποτέ να καλύπτονται μέχρι το τέλος της χρονιάς όλα τα κενά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο  νομό  μας το κενό 10 ωρών μουσικής την χρόνια που μας πέρασε.  Η πολιτική βούληση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς απουσιάζει παντελώς από τα σχέδια του Υπουργείου και αυτό αποδεικνύει και η άρνησή του φέτος την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων να αποδεχτεί τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος σχετικά με τους διορισμούς και τα προβλήματα των αναπληρωτών.

Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών την περίοδο του καλοκαιριού και οι τοποθετήσεις να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία, όπως έχει αποφασίσει και προτείνει και η ΟΛΜΕ. Να αποδεχτεί και να υλοποιήσει το αίτημα του κλάδου για μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση τώρα 25.000 αναπληρωτών στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, τα Ειδικά Σχολεία, τα Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης των μαθητών, όσα ήταν τα κενά τη φετινή χρονιά.

Καλούμε τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ  να μην παραβιάσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που ισχύει στις τοποθετήσεις και να προγραμματίσουν με χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί τώρα, οι τοποθετήσεις να γίνουν με το ξεκίνημα της χρονιάς.Τους αιρετούς να μη νομιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι μόνο διαμαρτυρόμενοι και μη υπογράφοντας, αλλά και απέχοντας συνολικά από αυτήν.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Παράλληλα τρέχει και το θέμα των ολιγομελών τμημάτων  με το υπουργείο παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο να μην προωθεί στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές που καλύπτουν μορφωτικές και ειδικές ανάγκες των μαθητών και διασφαλίζουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά αντίθετα να προχωρά  σε αλλαγές για να εναρμονιστεί με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οδηγίες των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που επιφέρουν συγχωνεύσεις και κλεισίματα Τομέων και ειδικοτήτων, ενώ η προώθηση της μαθητείας σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση. Αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτκών επιλογών της κυβέρνησης και της πολιτικής των περικοπών είναι και η πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας με τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζει τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει.

Απαιτούμε από το Υπουργείο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου που βελτιώνουν άμεσα τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Να μην κλείσει κανένα τμήμα Τομέων, ειδικοτήτων, Γενικής Παιδείας, Ομάδας Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στα ΕΠΑΛ, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια.

Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών. Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα και να μείνουν ανοιχτά και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.

Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

Ως Παρεμβάσεις δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε για να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου με την οργάνωση αποφασιστικών κινητοποιήσεων όπως και πέρσι την αντίστοιχη περίοδο που πετύχαμε να εγκριθούν τα ολιγομελή που ήθελαν να καταργήσουν και οι άλλες παρατάξεις το θεωρούσαν χαμένη υπόθεση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ