ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο των συναντήσεων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τα μείζονα θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και το δικηγορικό σώμα.

Ειδικότερα , οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων έθεσαν τα εξής ζητήματα:

  • Το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, για διάστημα πλέον των 4 μηνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
  • Την επιβεβλημένη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, από κάθε είδους παρεμβάσεις, με απόλυτο σεβασμό στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την απαγόρευση ανάδειξης δημόσιας θέσης από δικαστικούς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.
  • Την δημευτικού χαρακτήρα σωρευτική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που κρίνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αντισυνταγματική την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ και δυσανάλογη την ασφαλιστική-εισφοροδοτική επιβάρυνση του ν. 4387/2016,
  • Την απαλλαγή των δικαστηριακών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, άλλως, την υπαγωγή τους στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο πλαίσιο της ευχέρειας που παρέχει το νέο σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ καθώς και την επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000€ στα 25.000€ .
  • Την νομοθέτηση της δυνατότητας απόσχισης από το ΕΤΕΑΕΠ και σύστασης επαγγελματικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης (δεύτερου πυλώνα), με ταυτόχρονη κατάργηση των αναλογουσών εισφορών του ν. 4387/2016.
  • Την αντίθεσή τους με την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης.
  • Την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, από μηδενική βάση, για την αναμόρφωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την υποχρεωτική διαμεσολάβηση όπως νομοθετήθηκε με τον ν. 4512/2018.
  • Την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του προγράμματος Νομικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των φόρων και των εισφορών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, υπενθύμισε τη δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων, και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Συγκεκριμένα, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στο πρόσωπό σας βλέπω εκπροσώπους κατ’ εξοχήν της μεσαίας τάξης, η οποία συμπιέστηκε δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Βλέπω και την αγωνία πολλών νέων συναδέλφων σας, νέων δικηγόρων, που είτε φεύγουν στο εξωτερικό -και είδα και τα σχετικά στατιστικά και είναι πολύ ανησυχητικά- είτε φυτοζωούν και δυσκολεύονται πάρα πολύ να αντεπεξέλθουν κάτω από δυσβάστακτες υποχρεώσεις.

Θέτετε -και σωστά κάνετε και το κάνουμε κι εμείς- το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Για μας η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα. Έχουμε επισημάνει τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη σημερινή Κυβέρνηση, έχουμε στηλιτεύσει αυτές τις πρακτικές και θέλω να είστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εργαλειοποίησής της, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μικροπολιτικών σχεδιασμών. Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου έτσι όπως -πιστεύω- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το αντιλαμβάνεται.

Η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησης του -ή της- σε μια αμιγώς πολιτική θέση δεν τιμά κατ’ αρχάς την ίδια την Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει την διάκριση των εξουσιών με τρόπο που δεν θα επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Άρα, επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος –ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη-  στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο σας απασχολεί -και μας απασχολεί- έχει να κάνει με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές σας επιβαρύνσεις. Όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι. Και θα ‘λεγα  κατεξοχήν οι δικηγόροι, οι οποίοι, είναι επιτυχημένοι και οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κάποιοι μπορεί σήμερα να εμφανίζουν. Εμείς δεν θέλουμε -δεν θα κουραστώ να το λέω- να τιμωρούμε την επιτυχία και την εργασία. Σήμερα, δυστυχώς, το μείγμα των εισφορών και των φόρων αποτελεί ουσιαστικά αντικίνητρο για συμπληρωματική εργασία. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι η πρόσθετη προσπάθεια ουσιαστικά δημεύεται. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Για το ζήτημα των εισφορών, που σας απασχολεί πάρα πολύ, θα έχουμε την ευκαιρία και στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου θέλουμε τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς. Και ναι θέλουμε ο δεύτερος πυλώνας, τα υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία, να παίξουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στις ιδέες σας σε αυτό το ζήτημα και με χαρά να το συζητήσουμε στη συνέχεια.

Γνωρίζω ότι σας απασχολεί το ζήτημα του Φ.Π.Α. στις δικαστηριακές υπηρεσίες. Εκεί εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να καταλήξουμε. Θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης.

Για τα ζητήματα της διαμεσολάβησης -τα έχουμε συζητήσει εκτενώς- νομίζω ότι όλοι είμαστε επί της αρχής υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός. Να βρούμε μία λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Για το ζήτημα του Πρωτοδικείου, είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα βάλουμε στην ατζέντα μας, αλλά θέλω να ξέρετε ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας ήταν, είναι και θέλω να παραμείνει ανοιχτός. Και να ξέρετε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι δεσμεύσεις που ξέρουμε ότι μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Δεν θα δεσμευτούμε για πράγματα τα οποία ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Δεν είμαστε εδώ ούτε για χαϊδεύουμε αυτιά ούτε για να τάζουμε στη λογική κάποιων άλλων που έταξαν πάρα πολλά και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. Αν κάτι χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι μία επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας. Και αυτή η επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας ξεκινάει με το να δεσμευόμαστε μόνο για τα πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε πράξη».

Την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορκών Συλλόγων αποτελούσαν ο Πρόεδρός της, Δ. Βερβεσός (Πρόεδρος ΔΣΑ) και οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Γεώργιος Σταματογιάννης, Γιαννιτσών, Ευστάθιος Φουντουκίδης, Ηλείας, Δημήτριος Δημητρουλόπουλος, Καστοριάς Γεώργιος Μπαλιάκας, Λαμίας, Αθανάσιος Μακρυγιάννης, Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος, Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, ο Σύμβουλος-Ταμίας του Δικ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Ντούγκας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θεμιστοκλής Σοφός, και η Σύμβουλος-Ταμίας του ΔΣΑ Μαρινέττα Γούναρη.

Από την ΝΔ , εκτός του Προέδρου της Κ Μητσοτάκη, στη συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης  τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης (αντίστοιχα) Δικαιοσύνης, διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας τομεάρχης οικονομικών και ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ