ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Ατομικά μέτρα προστασίας από τη ζέστη, αλλά και τα κουνούπια μας προτρέπει να λάβουμε το υπουργείο Υγείας είτε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, είτε λόγω των μολυσματικών ασθενειών που φέρουν τα κουνούπια.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε διατομεακή συνάντηση όλων των αρμοδίων επιστημονικών και υπηρεσιακών φορέων (Υπουργείο Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Ε.Σ.Δ.Υ. και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου) μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών (κουνούπια, σκνίπες, κλπ).

Στη συνάντηση σημειώθηκε ότι συνεχίζονται οι δράσεις των αρμοδίων φορέων, με εντατικοποίηση των ψεκασμών σε επικίνδυνες περιοχές, ενισχύονται, η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών σε ανθρώπους και ζώα, η τακτική και άμεση εργαστηριακή ανάλυση  των σημείων ελέγχου.

Ο κ. Μπασκόζος επισήμανε την ανάγκη άμεσης αντίδρασης Δήμων και Περιφερειών στον τομέα της εντομοκτονίας και την ανάγκη λήψης ατομικών μέτρων προστασίας των πολιτών από τα κουνούπια.

Καύσωνας

Με αφορμή τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, σε μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι “δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας, μόνους στην τύχη τους, τις ώρες του καύσωνα”, παραθέτει τα στοιχεία εγκυκλίου που ήδη έχει εκδόσει, για την προστασία από την θερμοπληξία.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Οι πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με  μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως,
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,,
  3. Πρόσληψη άφθονων υγρών,
  4. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών,
  5. Ολιγοθερμιδική δίαιτα,
  6. Συχνά λουτρά

Προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, δηλαδή:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.

http://healthmag.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ