ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Αστ. Χατζηκράχτης, Ν. Μπαντόγιας και Γ. Σακοράφας

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη θηλιά της φοροεπιδρομής και των κατασχέσεων σε βάρος της λαϊκής στέγης και περιουσίας.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει προωθήσει, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διεύρυνση και την είσπραξη των λεγόμενων “ίδιων εσόδων” των Δήμων, πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει στην συνέχεια, στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα λεγόμενα πλεονάσματα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο.

Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τον Δήμο αφορούν: Ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, καταλήψεις πεζοδρομίων, τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων, ΤΑΠ κλπ.

Από την υπάρχουσα εμπειρία των έως τώρα «δυνατοτήτων» διακανονισμών, όπως αυτός των 100 δόσεων, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων που αποτελούσαν την πλειοψηφία όσων μπήκαν σε ρύθμιση, να ανταποκριθούν στην εκτεταμένη φοροληστεία.

Επειδή ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα βάρη, που συνολικά έχουν φορτωθεί στις πλάτες του, κρίνεται σκόπιμο να δίνεται η δυνατότητα με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια να διαγράφονται χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τον Δήμο, βεβαιωθέντα ή μη. Οι πάσης φύσεως οφειλές προς τον Δήμο είναι ζήτημα για το οποίο πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει επ’ αυτού, για να προστατεύεται το εισόδημα και η περιουσία των λαϊκών οικογενειών του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

Α) Να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη διαγραφή κάθε είδος χρέους είτε βεβαιώθηκε είτε όχι προς τον Δήμο ολόκληρο ή ένα μέρος του για τους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση να μπορούν να θέτουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους.

Β) Να μπορεί η ΔΕΥΑΤ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να αποφασίζει αντίστοιχα και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών της.

Η ΔΕΥΑΤ μπορεί επίσης να θεσπίσει διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρει για επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα.

Με την ίδια απόφαση να θέτει τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com