«Δυστυχώς, όπως και σε ανάλογα θέματα, το πρόβλημα του bullying συζητείται εντόνως όσο διαρκεί η εντύπωση από το γεγονός, που έρχεται στην επιφάνεια -συνήθως με τραγικό τρόπο- και στη συνέχεια λησμονείται μέχρι την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί.
Εφόσον, όμως, η πολιτεία δεν αντιδρά καταλυτικά, ώστε να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπως ζητούν φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα διογκώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των σημερινών παιδιών και αυριανών πολιτών». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει στην ερώτησή του ότι «πρόσφατα η ελληνική κοινωνία συνταράχθηκε από την αυτοκτονία ενός μαθητή, ο οποίος φέρεται πως υπήρξε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, το φαινόμενο του bullying έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του “Χαμόγελου του Παιδιού” 1 στα 3 παιδιά έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή και διαδικτυακής βίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα συμβάντα του εκφοβισμού δεν γίνονται πάντοτε γνωστά, καθώς τα θύματα δεν τα καταγγέλλουν. Εναπόκειται, επομένως, στους εκπαιδευτικούς και στην οικογένεια να αποκαλύψουν την αλήθεια, εφόσον διαπιστώσουν κάτι ανάλογο είτε άμεσα είτε από την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού που έχει υποστεί τον εκφοβισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτεία και ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να παραμένουν αδρανείς στην εξάπλωση αυτού του νοσηρού φαινομένου, που στοιχίζει πλέον και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθυμίζει πως «το 2013, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είχε συσταθεί “Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού” που ως αποστολή είχε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Οι δράσεις του εν λόγω Παρατηρητηρίου υλοποιούνταν με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συμμετείχαν θεσμικοί, κοινωνικοί τοπικοί φορείς και οργανισμοί. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η καταγραφή περιστατικών, η σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και προγράμματα ευαισθητοποίησης των γονέων και της κοινωνίας των πολιτών».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγοντας, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:
- Αν διαθέτει στοιχεία που να δείχνουν την έκταση που έχει λάβει ο εκφοβισμός-bullying στα σχολεία.
- Αν το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που είχε ξεκινήσει το 2013, συνεχίζει τη δράση του, και αν όχι γιατί.
- Ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο για τον περιορισμό του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, ποια προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα και αν αυτά θα ενταχθούν σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.