ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΛ ΜΕΣΩ “AVAAZ”!

Δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια ή μήπως η εξωστρέφεια μερίδας Λαρισαίων φιλάθλων, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ της σελίδας οπαδοί της ΑΕΛ που διαφωνούν με τη διοίκηση Κούγια στράφηκαν στο περίφημο “Avaaz” προκειμένου να ζητήσουν την απομάκρυνση του γνωστού ποινικολόγου από την ΑΕΛ και την πώληση των μετοχών της ΠΑΕ!

Η νέα μόδα του “κλικ-ακτιβισμού” χτύπησε και τη Λάρισα, ενώ το σχετικό κείμενο-ψήφισμα κυκλοφόρησε μόλις χθες στο “Avaaz” συγκεντρώνοντας και τις πρώτες υπογραφές.

Τι είναι όμως το “Avaaz” και γιατί θεωρείται μάλλον αμφιλεγόμενο; Σύμφωνα με τους διαχειριστές του «Avaaz σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική, δημοκρατική αποστολή: να κινητοποιήσει πολίτες απ’όλη την υφήλιο για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλαμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως μια πρόχειρη έρευνα της σελίδας έδειξε πως από την ίδρυσή της και μέσα σε 5 μόνο χρόνια η κίνηση συγκέντρωσε πάνω από 47 εκ. μέλη από 195 χώρες και προχώρησε σε πάνω από 380 εκ. δράσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ως ιδρυτές της σύμφωνα με το  Wikipedia αναφέρονται το Res Publica μιας διεθνή ομάδα αστικής πίεσης, και το Moveon.org, μια online κοινότητα που έχει πρωτοπορήσει στη διαδικτυακή πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδρυτική ομάδα αποτελείται επίσης και από επιχειρηματίες από έξι χώρες, ενώ μάλλον ύποπτο είναι και το παρασκήνιο των χρηματοδοτήσεων στις οποίες εμπλέκεται το ίδρυμα Ροκφέλερ και ο περίφημος Τζωρτζ Σώρρος!

Από καμπάνιες υπέρ της εισβολής στη Συρία μέχρι και ψηφίσματα τύπου «κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ» εντοπίσαμε στο πλαίσιο της έρευνας, που πλέον χτύπησε και την πόρτα της Λάρισας!

Όσο για το κείμενο που αφορά στην ΑΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Φίλαθλοι της ΑΕΛ ζητούμε από τον κ. Κούγια να αποχωρήσει από την ομάδα μας.

«…η ελπίδα της Λαρίσης, των φιλάθλων η χαρά…»

Για εμάς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ και όσα αυτή εξέφραζε για δεκαετίες είναι ιδεολογία. Άλλοι έχουν κόμματα, άλλοι πολιτικές πεποιθήσεις, ακόμα κι αν είναι αντικρουόμενες μεταξύ μας, ένα μας ενώνει, η «ιδέα ΑΕΛ». Για τους εκτός οικογένειας ΑΕΛ αυτό φαίνεται τετριμμένο, όλοι οι φίλαθλοι αναγορεύουν την ομάδα τους σε «ιδέα», όποιος όμως έχει ζήσει και «κοινωνήσει» έστω και λίγο στα βυσσινί, αντιλήφθηκε πως πρόκειται για κάτι το διαφορετικό. Δε γνωρίζουμε αν είναι καλό ή κακό, είναι όμως ΜΟΝΑΔΙΚΟ.

Αυτή η επιστολή δεν απευθύνεται στη διοίκηση της ΠΑΕ. Έχουν πάψει προ πολλού οι μετέχοντες του Δ.Σ. της να διαδραματίζουν τον οποιοδήποτε ρόλο. Ενός ανδρός αρχή είναι η ΠΑΕ, και το όνομα αυτού κ. Αλέξιος Κούγιας. Στα τρία χρόνια που συμπληρώνετε στα ηνία του Αλόγου, προλάβατε κ. Κούγια να σημειώσετε κάποιες επιτυχίες όπως την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ και την επιστροφή στο AEL FC Arena. Καταφέρατε επίσης, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να ξεπεράσετε όλους τους προκατόχους σας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στα παρακάτω.

Από το γεμάτο γήπεδο στη Football League, φτάσατε κ. Κούγια στο να μην πηγαίνουν γήπεδο ούτε οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας. Μόνο σε κάποια ντέρμπι συρρέουν οι ντόπιοι και πέριξ της Λάρισας φίλαθλοι των φιλοξενούμενων για να δίνουν μια υποφερτή εικόνα στις εξέδρες, πάντα ησύχως, πάντα διακριτικά.

Από τη λαχτάρα του κόσμου να ξαναδεί την ΑΕΛ στην πρώτη κατηγορία, φτάσατε κ. Κούγια οι περισσότεροι πια να αδιαφορούν για την πρόοδό της, να απέχουν από τις δραστηριότητές της, ακόμα και να ξενερώνουν και μόνο με το άκουσμα της. Από την αγωνία του κόσμου για να μη χαθεί γενιά φιλάθλων λόγω απουσίας από τα «σαλώνια», φτάσατε κ. Κούγια να πονοκεφαλιάζει κάθε πατέρας για το πως θα καταφέρει να κάνει το παιδί του ΑΕΛ.

Από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες «περί οράματος και πλάνου για την ΑΕΛ» άμα τη αφίξει σας στην πόλη μας, φτάσατε κ. Κούγια να έχετε αλλάξει ογδόντα (80) ποδοσφαιριστές, δέκα (10) προπονητές και είκοσι (20) στελέχη, μετατρέποντας το αγωνιστικό τμήμα σε κέντρο διερχομένων. Από τις κολακείες σας περί «ισχυρής εξέδρας και δύναμης της ΑΕΛ», φτάσατε κ. Κούγια να εξωθήσετε το μεγαλύτερο και ιστορικότερο σύνδεσμο της πόλης, τους Μόνστερς, σε αναστολή της λειτουργίας του. Φτάσατε το πέταλο σε εικόνα που ούτε στα πιο σκοτεινά πέτρινα χρόνια δεν είχαμε δει. Φτάσατε απροκάλυπτα να αναλαμβάνετε στα δικαστήρια τις υποθέσεις όσων επιτέθηκαν σε φιλάθλους και θεσμούς της ΑΕΛ «διότι ασκούσαν κριτική».

Από την πληθώρα δημοσιογράφων, αθλητικογράφων και ραδιοφωνικών παραγωγών, φτάσατε κ. Κούγια με την ΑΕΛ μας να ασχολούνται μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2-3 ιστότοποι, μια εφημερίδα (αναλόγως τι «φεγγάρι» περνούν οι προσωπικές σας σχέσεις μαζί της). Όλους τους υπόλοιπους τους επιπλήξατε, τους σύρατε σε δικαστήρια, τους προπηλακίσατε ή ακόμα και τους επιτεθήκατε σωματικά, τους φιμώσατε, τους απειλήσατε με τη δουλειά τους (ή κάνατε πράξη την απειλή σας), όποτε δεν σας ήταν αρεστή η κριτική τους. Αποτέλεσμα, με την ΑΕΛ να ασχολούνται υποπολλαπλάσιοι από όσους στη Γ Εθνική.

Από το «πάθος» σας για τα νέα ταλέντα και τις ομάδες Νέων, φτάσατε σήμερα κ. Κούγια να μην έχετε ούτε έναν προπονητή σε Κ-20, Κ-17, Κ-15 (αν ποτέ φτιάξετε Κ-15, η μοναδική ΠΑΕ που δεν έχει).

Από τις πολλές φιλοφρονήσεις προς τον Ερασιτέχνη και τις εξαγγελίες σας περί αγαστής συνεργασίας, φτάσατε κ. Κούγια να έχετε τέσσερις δικαστικές διαμάχες μαζί του, να μην αναγνωρίζετε τον θεσμικό του ρόλο, να επιτεθείτε στα μέλη του προσωπικά για να αποφύγετε την ουσία. Φτάσατε κ. Κούγια να αγνοήσετε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου της ΑΕΛ και να ξεκινήσετε εκτρωματική συνεργασία με άλλη (Αστραπή Νέας Πολιτείας), να στηρίξετε ανοιχτά, οικονομικά και διοικητικά την ΚΑΕ Φάρος ως αντίπραξη στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΛ, να μην έχετε καταβάλλει ούτε μια εκκαθάριση, και φυσικά ούτε ένα ευρώ στη Σούπερ Λιγκ, να τρομοκρατήσετε μέλη του Ερασιτέχνη και να τον οδηγήσετε σε οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό.

Από τις βεβαιώσεις σας περί χρηστής οικονομικής διαχείρισης, φτάσατε κ. Κούγια να ομολογείτε σε δηλώσεις και έγγραφα της ΠΑΕ τις αμέτρητες προσφυγές, τα χρέη προς τρίτους, την αδυναμία σας να ανταποκριθείτε όποτε καθυστερεί έστω και μια δόση τηλεοπτικού συμβολαίου. Φτάσατε κ. Κούγια να αρνείστε κάθε θεσμική ενημέρωση και να παρεμβαίνετε σε δικαστήρια για να μη γίνει διαχειριστικός έλεγχος.

Από την πολλή ευγένεια και την «ανοικτή αγκαλιά» στους Λαρισαίους, φτάσατε κ. Κούγια να έχετε επιτεθεί με δηλώσεις και ανακοινώσεις σε επαγγελματικούς φορείς, θεσμούς, Αστυνομία, συλλόγους, ομάδες, φιλάθλους, δημοσιογράφους, παλαιμάχους, προπονητές, απαιτώντας «συμμόρφωση στις υποδείξεις σας», ζητώντας μέχρι και τις απολύσεις ανθρώπων από την εργασία τους.

Από την αναγνώριση της ΑΕΛ ως μεγάλης ομάδας με στιβαρό προφίλ, φτάσατε κ. Κούγια να μην μπορεί άνθρωπος να μετρήσει τις προσωπικές δηλώσεις και ανακοινώσεις σας επί παντός θέματος, άσχετου με το συμφέρον της ομάδας και να καταστήσετε τη «φωνή της» σε φλύαρο και ανούσιο τιμητή των πάντων.

Από την υπόσχεσή σας ότι «οι δεκαετίες στο ποδόσφαιρο με ωρίμασαν, εδώ βρήκα το λιμάνι μου», φτάσατε κ. Κούγια την ομάδα να έχει πληρώσει ΓΙΑ ΕΣΑΣ προσωπικά και την συμπεριφορά σας, περισσότερα σε πρόστιμα από ότι για τους οπαδούς της. Να αποτελεί αντικείμενο χιουμοριστικών δημοσιευμάτων πιο πολύ και από ειδησεογραφικών.

Από το «είμαι εγγυητής της πορείας της ΑΕΛ», φτάσατε κ. Κούγια να ελέγχεστε από τις Αρχές, ποδοσφαιρικές και μη, κατά πόσο μπορείτε να ασχολείστε με τον Αθλητισμό από οποιοδήποτε πόστο λόγω των νομικών κωλυμάτων σας. Από την «διακήρυξη» περί ανεξάρτητης ΑΕΛ που προλάβατε να παπαγαλίσετε μόλις ήρθατε στην ΠΑΕ, φτάσατε κ. Κούγια όλη η αθλητική χώρα να έχει τούμπανο αυτό που εδώ ακόμα κάποιοι έχουν κρυφό καμάρι. Φτάσατε να δικαιολογείστε φθηνά περί «επαγγελματικών σχέσεων», ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό δεν μπορείτε να πείσετε πια.

Την ΑΕΛ μας και τους φιλάθλους της, κ. Κούγια κάποιοι τους μισούσαν, άλλοι τους πολεμούσαν, άλλοι τους αγαπούσαν, ΟΛΟΙ όμως τους σεβόνταν. Τώρα πια συναντούμε μόνο χλεύη και οίκτο, για την ΑΕΛ και τους φιλάθλους της.

Τώρα που αναλάβατε ακόμα μια ομάδα στην Αττική για να τη σώσετε και να μεγαλουργήσει, κάντε ένα καλό στην ΑΕΛ. Διαφυλάξτε όση υστεροφημία θεωρείτε ότι μπορείτε και ΣΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ.

Σας ζητούμε να πουλήσετε, μεταβιβάσετε, ή να παραχωρήσετε τις μετοχές της ΠΑΕ και να αναχωρήσετε για τον επόμενο σταθμό σας, όποιος κι αν είναι αυτός. Αποχωρήστε πριν είναι αργά για την ΑΕΛ μας. Εμείς πιστεύουμε θα βρει το δρόμο της. Και στο δρόμο αυτό θα κατακτήσει ξανά τα σημαντικότερα τρόπαιά της, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Να επιστρέψει η «ελπίδα» και η «χαρά»».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ