Ως ημέρα ορόσημο για τον πρωτογενή τομέα χαρακτηρίστηκε η σημερινή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ανακοίνωσε από τα γραφεία του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας στη Λάρισα τη σύσταση της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια ριζοσπαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει ενεργειακή επανάσταση στον κάμπο μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες», τόνισε σε σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Κόκκαλης στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση της Ενεργειακής Κοινότητας, οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο σε περιοχές που θα επιλεγούν άμεσα.
Στη σύμπραξη συμμετέχει ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας μαζί με το υπουργείο και σε πρώτη φάση με τους ΤΟΕΒ Ενιπέα, Πηνειού, Μάτι Τυρνάβου και Ταουσάνη από το ν. Λάρισας και Τιτανίου από το ν. Καρδίτσας, ενώ βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσουν και οι ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και Σελλάνων.
Όπως τονίσθηκε στους δημοσιογράφους οι φορείς που θα συστήσουν την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα θα προχωρήσουν σε επένδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να καλύπτουν από ιδίους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργειών.
«Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελείται από 5-6 μέλη και από τη νέα χρονιά οι αγρότες θα έχουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής τους, προκειμένου να εμφανισθούν ανταγωνιστικοί στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, ενώ όπως έγινε γνωστό το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, με το κόστος απόσβεσης να εκτιμάται στα 4 χρόνια περίπου.
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Ο κ. Κόκκαλης σημείωσε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον πρωτογενή τομέα και τη Θεσσαλία που είναι η προμετωπίδα της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Είμαι διπλά ικανοποιημένος που αυτή η «ενεργειακή επανάσταση» για τους αγρότες – όπως τη χαρακτηρίζω – ξεκινά από τον τόπο μου, τη Λάρισα και από γειτονικές περιοχές όπου η αγροτική οικονομία κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις τοπικές κοινωνίες.
H σύσταση, λειτουργία και διαχείριση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μέσω του προσφάτως ψηφισμένου από την Ελληνική Βουλή, Ν. 4513/2018, συνιστά μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.
Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο πρωτογενή αγροτικό τομέα παραγωγής στη χώρα μας, έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε, την έναρξη των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας της Πρώτης Αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και έξι ΤΟΕΒ από Λάρισα και Καρδίτσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ενεργειακό Νομοσχέδιο.
Για ενημέρωσή σας επί των βασικών αρχών λειτουργίας της, σας αναφέρω ότι η Ενεργειακή Κοινότητα, θα έχει τη νομική μορφή ενός αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, με συμμετοχή ως κυρίου εταίρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας καθώς και σε δεύτερο βαθμό καταναλωτών ενέργειας και επιχειρήσεων με κατοικία ή έδρα δραστηριότητος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Βασικός της στόχος θα είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας στον αγροτικό τομέα και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, μέσω της παραγωγής, αποθήκευσης και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης η Κοινότητα και τα μέλη της, σε επόμενο στάδιο, μπορούν να απολάβουν οικονομικά οφέλη μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, και πολλά άλλα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία θεσμική πολιτική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε Οργανισμούς αλλά και πολίτες, αγρότες αλλά και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας.
Με την σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλίας, δίνεται η δυνατότητα όπως η αποκεντρωμένη ανάπτυξη, τα κίνητρα και τα οφέλη της παραγωγής και διαχείρισης καθαρής ενέργειας μικρής κλίμακας και σε τοπικό επίπεδο, να μπορούν να διαχυθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλη την τοπική κοινωνία και στους φορείς της.
Με τον τρόπο αυτό συμβάλει ουσιαστικά και συνάδει απολύτως με την εκπλήρωση της βασικής μας στόχευσης και φιλοσοφίας, που είναι η διάσπαρτη, αποκεντρωμένη και μικρής κλίμακας ανάπτυξη συστημάτων Α.Π.Ε. με τη συναίνεση και με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την τοπική αγροτική κοινωνία και τους φορείς της, η οποία θα αποτελεί ισότιμο εταίρο της Ενεργειακής Κοινότητας, στην Περιφέρεια μας.
Τα όσα ανακοινώσαμε σήμερα, αποτελούν μία ρεαλιστική και αποτελεσματική στο έπακρο απάντηση, στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στην ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, ώστε να καταστήσουμε την αγροτική μας οικονομία ανταγωνιστική στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον.
Πίστεψα σ’ αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή και θα είμαι δίπλα μέχρι το τέλος της υλοποίησής της. Θέλω να πιστεύω πως σήμερα είναι η αρχή μίας νέας, καλύτερης εποχής για τους αγρότες της χώρας μας».
Οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Ειρήνη Παπουτσή