ΓΙΑΤΙ ;

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ–Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.–π. Παντείου
Ο Ελληνικός λαός θρηνεί με οδύνη την ανείπωτη τραγωδία που εξελίχθηκε στην Ανατολική Αττική από την πυρκαγιά που ενέσκηψε,με θλιβερή συνέπεια τον φρικτό και τελείως άδικο θάνατο δεκάδων ανδρών-γυναικών και παιδιών,την πρόκληση τεράστιων υλικών ζημιών , ως και την λαβούσα χώρα οικολογική καταστροφή.

Γιατί όμως φθάσαμε σε αυτού του είδους την τραγική καταστροφή , μετά και από τα όσα ήδη είχαν συμβεί τον περασμένο χειμώνα στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής;Υπάρχουν ευθύνες;Τα υλικοτεχνικά μέσα [πυροσβεστικά οχήματα-αεροπλάνα,τεχνολογικός και επιστημονικός εξοπλισμός κ.λ.π. επαρκούσαν και επαρκούν για ακραίες θεομηνίες;Υπήρξε στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και φορέων;
Οι πολίτες ενημερώθηκαν ;
Κατ αρχή θα ήθελα να επισημάνω –ως μοναδικό θετικό σημείο–,την αυτοθυσία, φιλότιμο και αυταπάρνηση στο καθήκον του προσωπικού των Σ.Α. και των εθελοντών πολιτών. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά.
1. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός,είτε είναι πεπαλαιωμένος,είτε είναι ανεπαρκής εξ αιτίας οικονομικών λόγων,η μη ορθής σχεδίασης και προμήθειας μέσων και ως εκ τούτου πιθανά δεν μπορούσε να καλυφθεί επαρκώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο.
2.Το κυριότερο και βασικότερο όμως αρνητικό εξ όλων είναι η λανθασμένη επικάλυψη αρμοδιοτήτων,η έλλειψη προγραμματισμού και έγκαιρου συντονισμού στην ενδεδειγμένη καθοδήγηση των επιχειρησιακών μονάδων.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
Στη χώρα μας,–διαχρονικά–,επικρατεί ένα ”μπάχαλο” στον συντονισμό των  επιχειρήσεων,γιατί εμπλέκονται,συναποφασίζουν,συμφωνούν η διαφωνούν,διαφορετικά Κέντρα Αποφάσεων,με αρνητικό αποτέλεσμα να δημιουργείται η απόλυτη σύγχυση,να επικρατούν διάφορες και διαφορετικές λήψεις αποφάσεων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και να μη γνωρίζει ”η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά”..
Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι μάχιμες μονάδες να λειτουργήσουν μεθοδικά και αποτρεπτικά,όταν δέχονται εντολές είτε από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,η την Περιφέρεια,η τον Δήμο, η την Πυροσβεστική Υπηρεσία,η την Αστυνομία και ..μάλιστα όταν –κατά κανόνα– δίνει εντολές περί του πρακτέου ο Πολιτικός Προϊστάμενος, του, η των Υπουργείων ο οποίος έχει άγνοια του αντικειμένου και όμως αποφασίζει …
Βέβαια ”στα χαρτιά” υπάρχουν σχέδια σχεδιασμού και ενέργειας,πλην όμως στην πράξη σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται, είτε γιατί είναι παρωχημένα, είτε γιατί δεν αρέσουν,είτε γιατί …..και έτσι επικρατεί το απόλυτο ”αλαλούμ”στο οποίο είμαστε ”στο ίδιο έργο θεατές”..
Εάν στην καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής οι πολίτες γνώριζαν τι θα έπρεπε να πράξουν και εάν είχαν έγκαιρη προειδοποιητική ενημέρωση και καθοδήγηση,τότε πιθανότατα δεν θα θρηνούσαμε θύματα,η αυτά θα ήσαν ελάχιστα.Στις Η.Π.Α. όπου μετεκπαιδεύτηκα σε θέματα ”διαχείρισης κρίσεων”,δύο ήσαν τα βασικά σημεία πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Α. ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ επιτελικό συντονιστικό όργανο του και όχι 5-10 που έχουμε στην Ελλάδα.
Β. Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία, τακτικά  υποχρεωτικά σεμινάρια στους πολίτες, έγγραφες ταχ. οδηγίες στα σπίτια, ως και αποστολή mail, η μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο,για  ενημέρωση και προειδοποίηση,πράγμα το οποίο ελλείπει από τη χώρα μας.
Γ. Ανάληψη ευθύνης .
Δεν είμαι βέβαιος αν και μετά από αυτή την εθνική τραγωδία θα σοβαρευτούμε. Ιάπωνες δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε, αλλά ας προσπαθήσουμε . Για την σωστή οργάνωση,προγραμματισμό,συντονισμό και υλοποίηση των εντολών,δεν απαιτούνται χρήματα.Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και εφαρμογή του κάθε επιχειρησιακού σχεδιασμού από τον γνώστη και υπεύθυνο του αντικειμένου Υπηρεσιακό παράγοντα και όχι από εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο,η το γνωρίζουν ”στο περίπου” [ακόμη χειρότερα].
Ας καθίσουμε να σκεφθούμε ότι αν αν συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο, χωρίς δηλαδή υπευθυνότητα και σοβαρότητα,πως θα αντιμετωπίσουμε μία επόμενη δυσκολότερη εθνική κατάσταση,στην οποία ίσως στο μέλλον εμπλακούμε;….

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ