ΘΡΗΝΟΣ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 76 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Μια ανείπωτη τραγωδία άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε από τη Δευτέρα σε Δυτική και Ανατολική Αττική.

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 76 νεκροί, 164 ενήλικοι τραυματίες και 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 12 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έντεκα εκ των τραυματιών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σε σοβαρή κατάσταση. Δεκάδες είναι επίσης μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Η φωτιά έκαψε μια μεγάλη έκταση πευκοδάσους ενώ εκατοντάδες είναι και τα σπίτια που είτε κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και απεγκλωβισμού, καθώς μαίνονται πύρινα μέτωπα τόσο στην Καλλιτεχνούπολή όσο και στα στα Γεράνεια Όρη, ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού παραμένει σε πλήρη ενεργοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έπειτα από παρέμβαση του λιμενικου διασώθηκαν 715 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν. Συγκλονιστική είναι η περίπτωση 25 ανθρώπων που στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τη φωτιά, απανθρακώθηκαν μαζικά σε οικόπεδο στο Μάτι.

Συγκινητικό είναι το αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες των πυρόπληκτων της Αττικής, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την οδύνη και την αλληλεγγύη της με κάθε μέσο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ