ΕΚΤΑΚΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Ανοικτή επιστολή της Πανελλαδικής Συσπείρωσης Υπαλλήλων Εστίας του ΟΑΕΔ που υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Λιβέρης και η γραμματέας Αγγ. Βαγενά

Λίγες ώρες μετά την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων εκτάσεων γης, σπιτιών και περιουσιών εκατοντάδων συμπολιτών μας που στην ουσία είδαν να καίγονται και να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά οι κόποι και οι θυσίες πολλών ετών θα θέλαμε να εκφράσουμε και δημοσίως τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπινων ψυχών.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος τις εικόνες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ από τα σημεία της ανείπωτης τραγωδίας και εμάς τους εργαζόμενους από τον Οργανισμό της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Όπως ίσως γνωρίζετε ο ΟΕΚ καταργήθηκε το 2012 και όλο το προσωπικό, τα αποθεματικά και το έργο μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς παρότι όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν υπέρ της στέγασης και να καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ μέσω του ΙΚΑ-ΕΦΚΑ (1%) εντούτοις νέα στεγαστικά προγράμματα δεν έχουν εκπονηθεί από το 2011. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όμως, καθίσταται παραπάνω από αναγκαία η εκπόνηση από το Κράτος εκτάκτων στεγαστικών προγραμμάτων για όλους τους πληγέντες από τις φωτιές. Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να είναι ανάλογα των προγραμμάτων που υλοποιούσε ο ΟΕΚ για τους πυρόπληκτους, δεν θα επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Επιδότηση ενοικίου η οποία θα ανέρχεται στο 100% του ενοικίου μέχρι την επισκευή-αποπεράτωση της κατοικίας

Άμεση χορήγηση άτοκων δανείων επισκευής-αποπεράτωσης για τους πληγέντες με μεγάλη περίοδο χάριτος – ποσοστιαία κάλυψη της δαπάνης από τα κεφάλαια Ε.Ε – χορηγίας ιδιωτών

Αγορά διαμερισμάτων και απόδοσή τους σε όσους έχουν οικονομική αδυναμία απόκτησης νέας Ά κατοικίας-–ποσοστιαία κάλυψη της δαπάνης από τα κεφάλαια Ε.Ε – χορηγίας ιδιωτών

Ταχεία επισκευή-αποπεράτωση των υφισταμένων αδιάθετων σπιτιών του ΟΕΚ και απόδοσή τους στους πληγέντες

Διαγραφή όλων των οφειλών προς ΟΕΚ

Πιστεύουμε ότι τα περίπου 200 εκ. ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι ετησίως από το 2011 μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αποθεματικό το οποίο παραμένει στην Τράπεζα Της Ελλάδος και συνεχίζει να τοκίζεται. Επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει μεταφερθεί και το αποθεματικό που είχε ο ΟΕΚ όταν καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και ανερχόταν στα 300 εκ. € .

Επιπλέον ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου κοινωνικού Κράτους και θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για τους πληγέντες με επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν πυρόπληκτους ανέργους καθώς και την νομοθέτηση έκτακτου επιδόματος.

Πιστεύουμε ότι σκοπός ενός Κοινωνικού Κράτος δεν θα πρέπει να είναι η τοκοφορία πάνω στους φόρους-εισφορές των εργαζομένων αλλά η υπεράσπιση των αδυνάτων της κοινωνίας μας. Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο όλοι οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν υπέρ ΟΕΚ, για να μπορεί δηλαδή το Κράτος να έχει την οικονομική ευχέρεια να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια στα αδύναμα οικονομικά στρώματα, για να στεγάζει τους Πολίτες της αξιοπρεπώς και να μην βασίζεται μόνο σε δωρεές από ιδιώτες.

Μας είναι ιδιαίτερα ακατανόητο ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ να είναι πλεονασματικός (500 εκ.για το 2018) ιδιαίτερα για τη φετινή χρονιά μετά την απόλυτη καταστροφή που έγινε στις πληγείσες περιοχές.

Εμείς, οι εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι τελικώς η Πολιτεία θα αποδείξει ότι στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν εκατοντάδες συμπολιτών μας η προτεραιότητά της δεν είναι η δημιουργία λογιστικών πλεονασμάτων αλλά η εφαρμογή του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ.4

« Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ