ΚΑΙ Ο ΤΟΕΒ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους αρδευτές μέλη του ΤΟΕΒ Τυρνάβου αφού ύστερα από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του οργανισμού Παντελής Μπακαγιάννης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, άναψε το πράσινο φως για την ένταξη και του ΤΟΕΒ Τυρνάβου στην πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του ΤΟΕΒ Τυρνάβου σημαίνει και για τους αρδευτές μέλη του δραστική μείωση του κόστους παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες, προκειμένου το παραγόμενο προίόν να εμφανιστεί ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμπραξη συμμετέχουν ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας μαζί με το υπουργείο και σε πρώτη φάση με τους ΤΟΕΒ Ενιπέα, Πηνειού, Μάτι Τυρνάβου, Ταουσάνη και ΤΟΕΒ Τυρνάβου από το ν. Λάρισας και Τιτανίου από το ν. Καρδίτσας, ενώ βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσουν και οι ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και Σελλάνων.

Οι φορείς που συστήνουν την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα θα προχωρήσουν σε επένδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να καλύπτουν από ιδίους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργειών.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον πρωτογενή τομέα και τη Θεσσαλία που είναι η προμετωπίδα της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Είμαι διπλά ικανοποιημένος που αυτή η «ενεργειακή επανάσταση» για τους αγρότες – όπως τη χαρακτηρίζω – ξεκινά από τον τόπο μου, τη Λάρισα και από γειτονικές περιοχές όπου η αγροτική οικονομία κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις τοπικές κοινωνίες.

H σύσταση, λειτουργία και διαχείριση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μέσω του προσφάτως ψηφισμένου από την Ελληνική Βουλή, Ν. 4513/2018, συνιστά μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.

Ο Π. Μπακαγιάννης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τυ ΤΟΕΒ Τυρνάβου Π. Μπακαγιάννης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του οργανισμού στην ενεργειακή κοξνότητα επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει βαθιά ανάσα για τους αρδευτές, αλλά και για τον ΤΟΕΒ που θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την ηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον του αλλά και των μελών του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ