ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Μήνυμα του Μ. Χαρακόπουλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΛΑΣ

«Φοβούμαι ότι η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα στέλνει λάθος μηνύματα. Δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ένα ακόμη βήμα για το στόχο της μετάβασής τους στην Ευρώπη. Εκείνο που άμεσα πρέπει να γίνει είναι η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των δικαιούχων ασύλου

και ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, θα μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους όσοι παρανόμως εισήλθαν στη χώρα, δεν είναι πρόσφυγες και δεν δικαιούνται άσυλο». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας και της Ένωσης Αξιωματικών Περιφέρειας Θεσσαλίας για το ζήτημα που ανέκυψε με την λειτουργία νέας δομής υποδοχής μεταναστών στο νομό Λάρισας στο «Στρατόπεδο του Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου» στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και την αντίθεσή τους σχετικά με τη λειτουργία δεύτερης δομής υποδοχής μεταναστών στο νομό. Όπως τόνισαν, η λειτουργία της δομής στο Κυψελοχώρι -πέραν της υπάρχουσας στο Κουτσόχερο με 1.200 περίπου φιλοξενούμενους- θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη του ΑΤ Τεμπών, ήδη, υπερβάλλει εαυτόν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής, ενώ οι επιπλέον υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία της δομής θα ακυρώσουν την όλη προσπάθεια που έγινε από την ΕΛΑΣ μέχρι σήμερα, προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες του Δήμου Τεμπών. Δεύτερον, εγείρονται σημαντικά ζητήματα σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου υποδοχής. Η εγγύτητα με αποθήκη πυρομαχικών διπλανού στρατοπέδου, η περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η έλλειψη συγκοινωνίας, η αδυναμία του Δήμου Τεμπών να παράσχει άρτιες υπηρεσίες καθαριότητας και η έλλειψη πυρασφάλειας, δεν διασφαλίζουν τις σωστές συνθήκες διαμονής και εγκυμονούν ανεξέλεγκτους κινδύνους.

Ο κ. Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση επισήμανε ότι «η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση είναι τραγική. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μόνιμη “αποθήκη ψυχών”, όπως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετατρέπεται με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Με την πολιτική των μεταναστών “που λιάζονται και εξαφανίζονται” φτάσαμε στο σημείο όλοι να θεωρούν την Ελλάδα ως την εύκολη πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα αλληλεγγύης της ΕΕ η οποία θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν επωμίζονται το βάρος που τους αναλογεί. Ως χώρα, όμως, θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα μακριά από ιδεοληψίες, όπως αυτές των κυβερνώντων. Αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη σοβαρότητά του, τότε, φοβούμαι ότι θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Αξιωματικών Θεσσαλίας ήταν ο πρόεδρος κ. Χρήστος Καλούσιος, ο Ά αντιπρόεδρος κ. Λευτέρης Αναδιώτης, ο ειδικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Οικονόμου, το μέλος κ. Πασχάλης Ζηλιούδης και ο αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΞΙΑ κ. Αγάπιος Χαρακόπουλος, ενώ από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Θανάσης Νταβούρας και ο ταμίας κ. Ηλίας Αναγνώστου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ