ΣΤΟ AVAAZ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ ΑΓΙΑΣ!

Στη δημιουργία ψηφίσματος για την πυροπροστασία του χωριού τους προχώρησαν κάτοικοι της γραφικής κοινότητας Σκλήθρου Αγιάς, μετά και την καταστροφική φωτιά στην Αττική.

Ο περίφημος «κλικ-ακτιβισμός» μέσω του “Avaaz” έφτασε και στο καταπράσινο χωριό, που χτισμένο μέσα στο δάσος του Μαυροβουνίου ζητά μέσω του ηλεκτρονικού ψηφίσματος τα αυτονόητα: πρόληψη και προστασία για να μην ξαναζήσουμε ένα νέο Μάτι.

Αναλυτικά το κείμενο που έχει συγκεντρώσει ήδη περίπου 60 υπογραφές αναφέρει τα εξής:

“Το Σκλήθρο Λάρισας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου Αγιάς και είναι χτισμένο μέσα στο πανέμορφο και πυκνό δάσος του Μαυροβουνίου.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού τα τελευταία χρόνια αντικρίζουν μια εγκατάλειψη της περιοχής και δημιουργείται η αίσθηση πως το χωριό βρίσκεται εντελώς αφημένο στη μοίρα του και στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Με πρωτοβουλία ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών που ανησυχούν πως το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον οικισμό και τους κατοίκους, συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα, απαιτώντας από το δήμαρχο Αγιάς να ληφθούν για το Σκλήθρο όλα τα μέτρα που ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

1) Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.
2) Δημιουργία και συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών.
3) Προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης σε σημεία υψηλού κινδύνου.
4) Προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης κατά μήκος του οδικού δικτύου.
5) Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων.
6) Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
7) Την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
8) Την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο δάσος τις ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
9) Τον έλεγχο καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, καθώς και την υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο Αγιάς, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ