ΣΤ. ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ: ΝΕΚΡΙΚΗ ΣΙΓΗ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΛΕΜΗ» ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΦΩΤΟ)

Ο Λαρισαίος φωτορεπόρτερ που αποτύπωσε με το φακό του την τραγωδία μιλά στην Ειρήνη Παπουτσή

Από το πρώτο κιόλας 24ωρο βρέθηκε στο τόπο της καταστροφής καταγράφοντας με την κάμερά του απίστευτες εικόνες που σφίγγουν το στομάχι και κόβουν την ανάσα. Σε έναν τόπο που ούτως ή άλλως η μυρωδιά του καμένου και η πτωμαΐνη που αναδύεται δυσκολεύουν όχι μόνο την αναπνοή μα και τα πολλά-πολλά

ο Λαρισαίος φωτορεπόρτερ Στέλιος Ματσάγγος καταγράφει εικόνες καταστροφής μα και αλληλεγγύης και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία.

Με καταγωγή από τον Αγιόκαμπο Αγιάς ο συνάδελφος, γύρισε τον κόσμο και βρέθηκε σε εμπόλεμες ζώνες και σημεία καταστροφών, ωστόσο τα όσα αντίκρυσε σε αστικό ιστό και μάλιστα στην ίδια του τη χώρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, δεν έχουν προηγούμενο.

«Νεκρική σιγή ήταν το πρώτο που “άκουγες” περπατώντας ανάμεσα σε λιωμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα κτίρια και ανθρώπους που έκλαιγαν γεμάτοι απόγνωση, ενώ η μυρωδιά του καμένου αλλά και της πτωμαΐνης σε έκανε να αντιληφθείς πως το κακό δεν θα σταματήσει στους 20 περίπου νεκρούς που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τότε», θα μας πει ο Στέλιος Ματσάγγος.

Ξεκαθαρίζοντας πως σου είναι αδύνατον να μην επηρεαστείς γυρίζει το χρόνο πίσω, Τρίτη απόγευμα, με τους κατοίκους και τους παραθεριστές να συνειδητοποιούν σιγά-σιγά το μέγεθος της καταστροφής μιλώντας για ευθύνες, καταπατητές αλλά και τον καιρό που δεν στάθηκε σύμμαχος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Η φωνή του οργίζεται για τη στάση ρασοφόρων τύπου Αμβρόσιου, για να μας περιγράψει λίγο πιο κάτω απόπειρα εκμετάλλευσης του ολέθρου και από μέλη της Χ.Α που εμφανίστηκαν στο Μάτι με χαρακτηριστικό ντύσιμο και το “μανδύα” no political συνδέσμου ποδοσφαιρικής ομάδας, μπλοκάροντας μάλιστα το φακό του και δηλώνοντας «εθελοντές ειδικού τύπου»!!

Την ίδια ώρα Έλληνες εθελοντές, Αιγύπτιοι ψαράδες, μέλη της κοινότητας του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν, ρομά έσπευδαν στην περιοχή μοιράζοντας βοήθεια και βγάζοντας ανθρώπου από τη θάλασσα, περιγράφει ο συνάδελφος, που σημειώνει πως 3 από τα 4 άτομα που συνελήφθησαν για πλιάτσικο στην περιοχή ήταν μέλη τοπικής οργάνωσης της Χ.Α.

«Βρέθηκα σε εμπόλεμη ζώνη λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα», κλείνει την κουβέντα μας ο Στέλιος, προσπαθώντας μέρες τώρα να διαχειριστεί τη «μαυρίλα» μέσα του και κείνο το σφίξιμο στο στομάχι που δεν λέει να υποχωρήσει.

Έκλεισα το τηλέφωνο ευχαριστώντας τον. Μου πήρε ώρες να μιλήσω σε άνθρωπο…

Σ.Σ. Ευχαριστούμε το Στέλιο Ματσάγγο για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ