ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλή το Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, , περιόδευσε χτες Δευτέρα 30/7/2018  στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είχε συνομιλίες με πυροσβέστες και τη διοίκηση του Σωματείου τους.

Στις συναντήσεις και τις συζητήσεις  αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσία, όπως:

— Τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης σχεδιασμού και εκκένωσης χωριών και κωμοπόλεων, αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, που είναι, πλέον, επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και βουνό ή συνορεύει με αυτά, όπως είναι και οι  περιοχές στο νομό Λάρισας,  Όλυμπου, Κίσαβου, Μαυροβούνιου, αλλά  και  τα παράλια.

— Η μη ύπαρξη σε όλη τη Θεσσαλία ούτε ενός  πυροσβεστικού αεροπλάνου και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με τα παμπάλαια αυτοκίνητα και την προβληματική συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό όπως ειπώθηκε,  ότι περιμένουν κάποιο ιδιώτη, μπας και κάνει δωρεά για να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα ώστε να κινούνται με ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα ατομικά είδη προστασίας, πολλά τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πυροσβέστες (όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου, μπότες που είναι το κύριο εργαλείο στην πυρόσβεση έχουν να πάρουν από το 2008),αλλά και ζητήματα διαμονής και σίτισης των πυροσβεστών που μετακινούνται  για μέρες σε περιοχές που υπάρχουν πυρκαγιές.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ανέδειξε, με τραγικό τρόπο, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, το πετσόκομμα των κονδυλίων κάθε χρόνο (118 εκατομμύρια έχουν κοπεί μέχρι τώρα )  από την πυρόσβεση, δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, που έχουν αντανάκλαση στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου και την απώλεια  της ανθρώπινων  ζωών ,  την ίδια ώρα που δίνετε πακτωλός δισεκατομμυρίων σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, βιομήχανους και μονοπώλια.

Τόνισαν ότι το ΚΚΕ, και στη Βουλή, όπως έκανε και πρόσφατα με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, αλλά και στο κίνημα θα παλέψει για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών. Την επαναφορά των αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα. Την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την ένταξη των πυροσβεστών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Την προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Τη μονιμοποίηση, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών. Καταλήγοντας επισήμανε ότι οι ευθύνες  της κυβέρνησης είναι τεράστιες, και δεν μπορεί να δοθεί κανένα συγχωροχάρτι. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα ουσιαστικά ώστε η δικαιολογημένη οργή και η αγανάκτηση που υπάρχει να οδηγήσει στην οργανωμένη κινητοποίηση και δράση για το σύνολο των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Τέλος το κλιμάκιο μοίρασε την ανακοίνωση για την τραγωδία στην Αττική και  τα υλικά της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στις 10 Μάη με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία» που περιλαμβάνει την  εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τις ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ