ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, υπογράφτηκε εχθές 31 Ιουλίου 2018 από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, η απόφαση «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019».

Η απόφαση αυτή κλείνει το τρίπτυχο των απαιτούμενων αποφάσεων για να ξεκινήσει ομαλά η θηρευτική δραστηριότητα στις 20 Αυγούστου 2018. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 18 Ιουλίου 2018 έχουν δημοσιευτεί οι αποφάσεις τελών και εισφορών για την έκδοση αδειών θήρας και ήδη Δασαρχεία και Κυνηγετικοί Σύλλογοι εξυπηρετούν χιλιάδες κυνηγούς.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η θήρα είναι ένα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την τήρηση των αρχών αειφορίας και δικαίου, την ασφάλεια των κυνηγών, την ουσιαστική θηροφύλαξη και τη διαχείριση των πληθυσμών της πανίδας με ταυτόχρονα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, τη μείωση των ζωοανθρωπονόσων και τη διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας:

·         Αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών.

·         Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.

·         Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.

·         Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή ρυθμιστική.

·         Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.

·         Προβλέπεται ειδική διατύπωση για την άμεση έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα Δασαρχεία για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τη Δασική νομοθεσία να απαγορευτεί η θήρα λόγω καιρικών συνθηκών για ορισμένο χρόνο, ώστε να μην καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους η διαδικασία.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά από πολλά χρόνια αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, εκτός από αυτά με την Τουρκία. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο που δεν προσέφερε καμία ωφέλεια ως προς τη διαχείριση των ειδών της άγριας πανίδας. Είναι σημαντικό να προσεχθεί ότι με την παρούσα απόφαση επιτρέπεται στην παραπάνω ζώνη μόνο η θήρα τριχωτών θηραμάτων. Θα ακολουθήσει σύντομα και τροποποίηση της αντίστοιχης ΚΥΑ για τα πτηνά.

Με αφορμή την υπογραφή της ρυθμιστικής απόφασης θα αποσταλεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Karmenu Vella, με την οποία θα καταθέτει πρόταση για ολιστική διαχείριση της θήρας για το τρυγόνι σε όλη την Ευρώπη, με ανταλλαγή καλών διαχειριστικών πρακτικών διαχείρισης της κάρπωσης και περιορισμού των απειλών για το είδος, με στόχο την αειφορία του είδους και της θήρας, και παράλληλα θα ενημερώνει στο πλαίσιο αυτό και για την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης της χώρας μας με τη μείωση της ημερήσιας κάρπωσης από 12 σε 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζημιών από τον αγριόχοιρο, λόγω υπερπληθυσμού κυρίως υβριδίων, πέρα από την οριζόντια αύξηση της κάρπωσης που περιλαμβάνει η ρυθμιστική, καθώς κρίνεται αναγκαίο ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία της αγροτικής οικονομίας από τις ζημιές.​

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ