ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Με τους μελισσοκόμους της Ελασσόνας, είχε μια πρώτη συζήτηση, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου για να συντονίσουν τις δράσεις, ώστε να αναδείξουμετο μέλι του Ολύμπου αυτό το “θαυματουργό” προϊόν της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η μελέτη των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηρίων, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, διερεύνησε την αντιβακτηριακή δράση μελιών του Ολύμπου συγκρίνοντας την με τη δράση του μελιού manuka έναντι δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa).

Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ( International Journal of Molecular Medicine).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com