ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Το μέλλον των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα και από τις προτάσεις για συνέργειες όπως εκφράζονται στον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των Ιδρυμάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης περιοδείας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου

στη Θεσσαλία και τη Λαμία.

Το μεσημέρι, ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του, καθηγητή Παντελή Κυπριανό, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα όπου είχε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση με τις διοικήσεις και το προσωπικό του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κοσμήτορας του Τμήματος Φυσικής Αγωγής, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου και ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης.

«Ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δούμε μόνο πόσα καινούργια τμήματα θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε, αλλά να δούμε τις νέες μορφές που θα υλοποιηθούν μέσα από αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο τόπο μας για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι συναντήσεις με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, και στη συνέχεια σε κάθε πόλη θα συναντήσουμε και τις τοπικές αρχές. Αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να συζητήσουμε με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το μέλλον των ιδρυμάτων μας».

Με τη χαρακτηριστική φράση «συζητάμε το μέλλον και συζητάμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία», ο Υπουργός αναφέρθηκε μετά τη  συνάντηση που έγινε στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική κουβέντα. Η συζήτηση που έγινε ήταν και με τους συναδέλφους μας του ΤΕΦΑΑ και με τους συναδέλφους μας του ΤΕΙ. Έγινε μια ενιαία συζήτηση και από αυτή την ενιαία συζήτηση αυτό που κρατάω είναι η αγωνία όλων αλλά και η μεγάλη αισιοδοξία για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας όχι μόνο ένα εγχείρημα που έχει αρχίσει, αλλά και τις νέες μορφές ανάπτυξης των Πανεπιστημίων μας, με τα Ινστιτούτα, με τα Κέντρα, με τα καλοκαιρινά σχολεία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός για τη συνεργασία με τη Στρατιωτική Σχολή. Αυτά τα θεωρούμε καινούργια, σημαντικά βήματα και ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν κιόλας».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Το Υπουργείο Παιδείας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, πρέπει να έχει τη βασική πολιτική ευθύνη για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πώς την αποκτά; Με δύο τρόπους: Συζήτηση με τους καθηγητές και συζήτηση με την τοπική κοινωνία». Και κατέληξε: «Η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση από τη μεταπολίτευση και μετά -για να μην πηγαίνουμε πιο παλαιά- γίνεται αποκλειστικά με όρους ‘τι τμήμα κάνεις κάπου’. Εμείς λέμε ότι ήρθε η ώρα αυτό να το αλλάξουμε. Και ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε γιατί αποκλειστικά και μόνον ένα Τμήμα δεν είναι αναβάθμιση ενός Πανεπιστημίου. Για αυτό, λέω ότι συζητάμε το μέλλον και συζητάμε αυτούς τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία».

Στη συνέχεια τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων και ο Αντιπεριφερειάρχης, βουλευτές της περιοχές, πρόεδροι φορέων, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακαδημαϊκοί. Στη συνάντηση ανέφεραν στον Υπουργό ότι εδώ και χρόνια η περιοχή έχει παραμεληθεί και σημείωσαν τη μεγάλη σημασία που έχει για τον νομό η λειτουργία των ΤΕΦΑΑ. Ο Υπουργός τόνισε την σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ταυτόχρονα την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προτείνοντας ο διάλογος για τα θέματα αυτά να συνεχιστεί.

Κατόπιν, αναχώρησε για την Καρδίτσα όπου συναντάται διαδοχικά με καθηγητές και το προσωπικό του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με τις δημοτικές αρχές και με φορείς.

Αύριο επισκέπτεται τη Λάρισα και τον Βόλο όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ την Παρασκευή αναχωρεί για τη Λαμία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ