ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ

Του Διονύση Τεμπονέρα*

Διαβάζω αρκετά σχόλια από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο, για δήθεν προνομιακή μεταχείριση αλλά και για συναλλαγή του ιδίου του Πρωθυπουργού(!), με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την μεταφορά του τελευταίου 

στις Αγροτικές Φυλακές του Βόλου.

Βεβαίως λησμονούν οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες του νόμου και της τάξης, ότι οι αγροτικές φυλακές Βόλου είναι οι ίδιες ακριβώς φυλακές που φιλοξένησαν τον Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος λίγα χρόνια μετά την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, μεταφέρθηκε εκεί, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, παρέχοντας μάλιστα και εργασία, ώστε η ποινή του τελικά να μειωθεί και να αποφυλακιστεί μετά από 7 χρόνια συνολικά, ενώ είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Υπήρξε άραγε και εκεί συναλλαγή θα αναρωτηθεί αυτόματα κάποιος;

Ξεπληρώθηκαν γραμμάτια προς το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ ή μήπως εκβιάστηκε τότε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Ούτε συναλλαγή υπήρξε θεωρώ ούτε εκβιασμός, αν και η στοργή προς το δολοφόνο Γιάννη Καλαμπόκα, του κόμματος της αντιπολίτευσης, τόσο κατά τη διάρκεια της δίκης όσο και μετά την αποφυλάκιση του υπήρξε μνημειώδης.

Την μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα την αποφάσισε συλλογικό όργανο και μάλιστα το σχετικό νόμο που διέπει τη λειτουργία της ΚΕΜ, έφερε και ψήφισε στη βουλή η Κυβέρνηση Παπαδήμου που αποτελείτο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (Ν.4043/2012), όπως τροποποιήθηκε αργότερα.

Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών έχει πολλαπλά οφέλη για τον έγκλειστο πληθυσμό, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία. Τα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική ενσωμάτωση των αποφυλακισθέντων, γιατί η φυλακή δεν είναι αποκομμένη από την ελεύθερη κοινωνία. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα αποφυλακισθούν και είναι αναγκαίο να έχουν αποκτήσει τόσο τις δεξιότητες όσο και μια σταθερότητα στη ζωή τους μετά την αποφυλάκισή τους, για να απέχουν από την εγκληματική δράση και να μην επιστρέψουν στη φυλακή.

Και ναι, στις αγροτικές φυλακές υπηρετούν και ισοβίτες. Και ναι ο θεσμός χρειάζεται αναβάθμιση.

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 16 χρόνια εγκλεισμού, από τα υπόγεια του Κορυδαλλού, στις αγροτικές φυλακές απαιτείται εκ του νόμου να έχει όλη την επιστημονική τεκμηρίωση και τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ορθά γίνεται, αφού το αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή που εξετάζει τους φακέλους των κρατουμένων.

Οι πολιτικοί κανίβαλοι που έφτασαν στο σημείο να συσχετίζουν τους θανάτους στο Μάτι με τη μεταγωγή, να θυμούνται και να διαβάζουν καλύτερα όταν κουνάνε το δάχτυλο. Βλέπεις η ιστορία έχει μια τάση να εκθέτει…

*Είναι νομικός και γιος του Νίκου Τεμπονέρα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ