ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Αρθρο του Χρήστου Κάτσικα*

Τριήμερη επίσκεψη, από σήμερα (χθες) έως και την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλία και στη Λαμία ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από το σύμβουλό του καθηγητή Παντελή Κυπριανό.

Ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αύριο (σήμερα), ο υπουργός θα μεταβεί στη Λάρισα, όπου το πρωί θα επισκεφτεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας και, λίγο αργότερα, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό και, στο δημαρχείο της πόλης, με τον δήμαρχο της Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη.

Η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας συμπίπτει με το γεγονός ότι κλείνουν, αυτή την περίοδο, δέκα μήνες από τον Νοέμβριο του 2017 που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο στις κρίσεις – επιλογές των διευθυντών των σχολικών μονάδων του ν. Λαρίσης.

Θυμίζουμε ότι το σκάνδαλο αφορά την κατάθεση εκπρόθεσμων δηλώσεων προτίμησης από ορισμένους υποψήφιους διευθυντές.

«Το ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων δέχτηκε δηλώσεις προτίμησης σχολείων από υποψήφιους διευθυντές και μετά το πέρας της προθεσμίας…», κατήγγειλαν, σε ανακοίνωσή τους, το τακτικό αιρετό μέλος του Συμβουλίου Επιλογής, Δημήτρης Κοντελές, και το αναπληρωματικό αιρετό μέλος, Παναγιώτης Ρεμπάπης.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν: «Θέλουμε, με το κείμενο αυτό, να ενημερώσουμε τον κλάδο για όσα έλαβαν χώρα στο τελευταίο διευρυμένο υπηρεσιακό συμβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση του προϊσταμένου με τον αιρετό της ΔΑΚΕ, για το θέμα των κρίσεων των διευθυντών και συγκεκριμένα τη διαδικασία της δήλωσης προτίμησης σχολείων από τους υποψήφιους διευθυντές.

«Εκπρόθεσμες»

Συγκεκριμένα, μας έγινε γνωστό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων δέχτηκε δηλώσεις προτίμησης σχολείων από υποψήφιους διευθυντές και μετά το πέρας της προθεσμίας, που είχε οριστεί στις 12:00, στις 25-7-2017, και πως η παραβίαση αυτή ήταν γνωστή στον αιρετό της ΔΑΚΕ, ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπάλληλο την επόμενη μέρα! Ο κ. Κοντσιώτης, μέλος του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ ουδέποτε, όμως, ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου και απέκρυπτε εδώ και τέσσερις μήνες πληροφορίες που προσβάλλουν στην ουσία τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Στη συνεδρίαση, όταν όλα αυτά αποκαλύφθηκαν, καμιά εξήγηση δεν έδωσε για το πώς αυτός και με ποια αρμοδιότητα συζήτησε το θέμα και γιατί δεν ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια των υποψηφίων. Ισχυρίστηκε, απλώς, ότι ο προϊστάμενος ήταν γνώστης του προβλήματος και πως είχε ενημερωθεί από ηλεκτρονικό μήνυμα, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον και πώς ο ίδιος ο αιρετός της ΔΑΚΕ γνώριζε για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προϊσταμένου.

Ο προϊστάμενος, αφού αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι τέτοιο, κάλεσε τους αρμόδιους υπαλλήλους να δώσουν διευκρινίσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο έλεγχος απέδειξε ότι, πράγματι, το σύστημα παρέμεινε για πάνω από μια ώρα ανοιχτό, καθώς μας προσκομίστηκε έγγραφο με τα ονόματα των υποψήφιων διευθυντών που οριστικοποίησαν τη δήλωσή τους μετά το τέλος της προθεσμίας, από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και 1 ώρα και 41 λεπτά αργότερα».

Τα ερωτήματα είναι απλά: Γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα παρέμεινε ανοιχτό και μετά το πέρας της προθεσμίας και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;

Πώς ο αιρετός της ΔΑΚΕ γνώριζε το θέμα και το απέκρυψε από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής, ώστε να είχε γίνει από την αρχή η διαδικασία;

Ποιες οι ευθύνες του προϊσταμένου Εκπαίδευσης, από τη στιγμή που ο αιρετός της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) δήλωσε πως υπήρξε ηλεκτρονικό μήνυμα που ενημέρωσε και τον ίδιο;

Τέλος, υπάρχει ένα ερώτημα που πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Γιατί ο υπουργός Παιδείας δεν απαντά στην ερώτηση του βουλευτή Χαρακόπουλου για το θέμα και ο βουλευτής της Ν.Δ. γιατί τόσο καιρό δεν καταγγέλλει τον υπουργό για τη μη απάντηση στο ερώτημαΜήπως γιατί εμπλέκονται στελέχη και των δύο κομμάτων στην υπόθεση;

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών – efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ