ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ;

Αν θα υπάρξει άμεσα αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, και αν προτίθεται να μειώσει τα ασφάλιστρα για τους κτηνοτρόφους, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Επικαλούμενος τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:

«Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιδράσεις της στην αγροτική παραγωγή, βρίσκουν τον αγροτικό κόσμο ανοχύρωτο και την πολιτεία ανέτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Φέτος ιδιαίτερα, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες έπληξαν το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών στον θεσσαλικό κάμπο. Η ισχνή ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα αιτήματα των αγροτών για αποζημιώσεις σε ζημιές που αναμφίβολα υπήρξαν άλλα δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο Κανονισμό, προκαλεί έντονες συζητήσεις και εύλογες αντιδράσεις.

Οι αγρότες αμφισβητούν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ καθώς πλέον, ολοένα και συχνότερα υφίστανται ζημιές για τις οποίες δεν αποζημιώνονται. Στα μάτια του μέσου αγρότη σήμερα, ελέω και της κακής οικονομικής κατάστασης, το δίχτυ ασφαλείας του ΕΛΓΑ για την προστασία της παραγωγής του χάνει την αξιοπιστία του.

Ωστόσο, από δημοσιεύματα στον τύπο (Καθημερινή, ένθετο Agricola, ρεπορτάζ Γ. Μακρής, 05.08.18) σχετικά με τις αντιδράσεις των αγροτών, πληροφορούμαστε για την πρόθεση της διοίκησης του ΕΛΓΑ να εφαρμοστεί νέος Κανονισμός από το 2019. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη επιπλέον ζημιών, όπου οι αγρότες “εκτός από το γενικό ασφάλιστρο, θα μπορούν να πληρώνουν παραπάνω για να έχουν επιπλέον καλύψεις”».

Μείωση ασφαλίστρων

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Αν ναι έχουν εκπονηθεί οι αντίστοιχες αναλογιστικές μελέτες; Τι ισχύει αναλυτικότερα σχετικά με τις αλλαγές και από πότε θα ισχύσουν;
  2. Αν ο νέος κανονισμός δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμος και δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων υπήρξε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο;
  3. Επειδή είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για το ότι καταβάλουν υψηλά ασφάλιστρα με χαμηλή ανταποδοτικότητα, προτίθεστε να τα μειώσετε;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ