ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου στη Θεσσαλία

Η επίσκεψη του Κ. Γαβρόγλου στις θεσσαλικές πόλεις, στα πλαίσια των διεργασιών για τη συγχώνευση των ΑΕΙ και ΤΕΙ καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με τα πραγματικά μορφωτικά και εργασιακά συμφέροντα των φοιτητών ούτε με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας περιόδευσε, κυρίως για να κάμψει τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και να διασφαλίσει τη συμφωνία τους στις αλλαγές που σχεδιάζει για να προσαρμοστούν οι πανεπιστημιακές σχολές στα συμφέροντα της αγοράς και των τοπικών επιχειρηματικών ομίλων.  Δήλωσε την αποφασιστικότητά του για το προχώρημα αυτών των αλλαγών, που όσο και αν προσπαθεί να τις περιβάλλει με δήθεν «ακαδημαϊκά κριτήρια», αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγκαία προσαρμογή της ανώτατης  εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Η “δίκαιη ανάπτυξη”, που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δηλαδή, η στήριξη των κερδών του κεφαλαίου π.χ. στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, στον τομέα της Ιδιωτικής Υγείας, στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού, έχει ανάγκη τη δημιουργία των νέων Σχολών, των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, που Θα τους παρέχουν στους επιχειρηματίες τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια να δημιουργηθούν αυταπάτες από πλευράς του Υπουργείου, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο νέο Πανεπιστήμιο και στη Θεσσαλία, δεν θα έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ.).

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν:

Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος. 

Η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού.

Η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία.

Η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης.

Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως “πελάτες” που αγοράζουν από τον “τιμοκατάλογο” των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων διετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κλπ.

 

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, όλο τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας:

Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.

Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.

Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες

Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικά για τους σπουδαστές που τα τμήματά τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, αφού θα κλείσουν, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχτούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.

Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

 

 

Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική “ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του” που καλλιεργούν διάφοροι. Ενότητα που είναι αναγκαία γιατί κανένα τμήμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενιαίας αντιλαϊκής επίθεσης.

 

Χρειάζεται να συμπορευτούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ