Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ολα τα ονόματα των υποψηφίων για τη χηρεύουσα θέση

Το όνομά του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Παπαθωμά άρχισε να ακούγεται τελευταία ως ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την Μητρόπολη Λαρίσης, αν και υπάρχουν ακόμη στο τραπέζι τα ονόματα του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Αχ. Τσούτσουρα και του αρχιμανδρίτη Ιγν. Μουρτζανού,

των δύο πνευματικών παιδιών του μακαριστού Ιγνατίου.

Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ομιλεί πέντε ή έξι ξένες γλώσσες και έχει αφήσει ανεξίτηλη την ακαδημαϊκή του σφραγίδα στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στα οποία διέπρεψε.

Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του στη σελίδα exapsalmos.gr, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Τζούμας, άριστος γνώστης περί των εκκλησιαστικών.

Σύμφωνα με το άρθρο “για τον εν λόγω κληρικό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαθέτει μεγάλη εκτίμηση γιαυτό και φρόντισε εγκαίρως να τον δέσει στο άρμα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν πάει καιρός που του είχε προτείνει να τον εκλέξει βοηθό Επίσκοπο για την Ιερά Αρχιεπισκοπή,αλλά ο π. Γρηγόριος αρνήθηκε, ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο να τον έχει υπόψη του στο μέλλον, για μία Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όποια και να είναι αυτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος τότε του απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από συγκεκριμένο Μητροπολίτη, συνάδελφό του στα Ακαδημαϊκά καθήκοντα και το τελευταίο που θάθελε ήταν να διαταράξει την ενότητα και την ομοψυχία της Ιεραρχίας.

Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Οι πληροφορίες θέλουν τον Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, ως τον καλό άγγελο της επικείμενης προαγωγής του Γρηγορίου. Άλλωστε προέρχονται και οι δύο από την κοινή δεξαμενή του Γέροντος Λυκούργου που έφυγε κακήν κακώς από την Καστοριά και τώρα διαχειμάζει μετ´εγκωμίων και σημαντική πνευματική προσφορά στη Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά.

Όπως συνάγεται εκ των ανωτέρω για τη Λάρισα ο κύβος ερρίφθη. Δεν ξέρουμε αν δόθηκε επισήμως το «χρίσμα» στον φερόμενο ως εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου. Το βέβαιο είναι ότι άρχισε να διαδίδεται η φήμη αυτή στους εκκλησιαστικούς κύκλους.Και αυτό δεν είναι τυχαίο.Ασφαλής μέθοδος για να μετρήσει δυνάμεις και αντιδράσεις.

Εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα έως την εορτή του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει δώσει την επίσημη θέση του για την εν λόγω Μητρόπολη.

Εξάλλου οι πληροφορίες μας λένε ότι τον Οκτώβριο η Ιεραρχία δεν θα εκλέξει μόνο Μητροπολίτη Λαρίσης, αλλά θα έχουμε και άλλη,ή και άλλες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο του Σωτήρη Τζούμα αναφέρονται και άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να καλύψουν τη χηρεύουσα θέση στη μητρόπολη Λάρισας, όπως ο εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου και δεξιός βραχίων αυτού , Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου, ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας, και ο Γραμματέας Α ´, Αρχιμ.Ιερώνυμος Νικολόπουλος, οι οποίοι όμως σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου για διάφορους λόγους δεν είναι αυτή τη στιγμή τσις προτιμήσεις του αρχιεπισκόπου αν και όλοι τους είναι στενοί του συνεργάτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ