ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΙΕΡΕΙΣ

Τρομακτικές είναι οι αποκαλύψεις έρευνας των εισαγγελικών αρχών για μία ακόμη τεράστια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.

Τουλάχιστον 1.000 παιδιά έπεσαν θύματα 300 ιερέων με την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να συγκαλύπτει τα περιστατικά.

Η τελική έκθεση, των εισαγγελικών αρχών της Πενσιλβάνια, που συντάχθηκε από ένα σώμα ενόρκων στους οποίους είχαν δοθεί τα συμπεράσματα της έρευνας, αναφέρει ότι «σχεδόν όλα τα αδικήματα» έχουν πλέον παραγραφεί και δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους δράστες. Μόνο δύο ιερείς έχουν διωχθεί, ο ένας για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά, με την πιο πρόσφατη από αυτές να ανάγεται στο 2010.

Παρά το γεγονός ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, οι ένορκοι αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα δεκάδων ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία. Στην έκθεση γίνεται λόγος για κακοποίηση παιδιών ηλικίας ακόμη και κάτω των 10 ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σώμα ενόρκων δημοσιοποιεί έκθεση για περιπτώσεις παιδεραστίας εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται τόσες πολλές περιπτώσεις.

«Οι ιερείς βίαζαν μικρά αγόρια και κορίτσια και οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας δεν έκαναν τίποτα. Επί δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση όπου αναγνωρίζεται πάντως ότι «πολλά πράγματα άλλαξαν τα τελευταία 15 χρόνια». Οι δύο ποινικές διώξεις ωστόσο δείχνουν ότι «η κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της Εκκλησίας δεν έχει εξαλειφθεί».

Στην έκθεση καταγράφεται, ακόμη, ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις «οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας συχνά απέφυγαν τις ευθύνες τους», ενώ επίσκοποι και καρδινάλιοι προστατεύτηκαν και πολλοί, ορισμένοι εκ τον οποίων κατονομάζονται στην έκθεση, πήραν προαγωγή.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και να περιοριστεί η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών εμπιστευτικότητας που υποχρεώνουν τα θύματα να μην αποκαλύπτουν όσα τους συνέβησαν.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.