ΣΕ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΑΒΔΕΛΛΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα μείνει στην ιστορία, καθώς ο εορτασμός της Παναγίας συνοδεύτηκε από την χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας από τις φυλακές της Ανδριανούπολης, όπου κρατούνταν άδικα επί μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Θαρρώ, λοιπόν, πως από τα προσωνύμια που ο λαός μας έδωσε στην Παναγία, Οδηγήτρια, Γοργοεπήκοος, Ελεούσα και τόσα άλλα, εκείνο που σήμερα ταιριάζει περισσότερο είναι της Ελευθερώτριας! Η Παναγία, που την νιώθει τόσο οικεία ο λαός μας και την επικαλείται σε κάθε δυσκολία με το “βόηθα Παναγιά”, να είναι καταφυγή και βοήθεια όλων μας. Η υπέρμαχος στρατηγός να σκέπει και να φρουρεί το έθνος και την πατρίδα μας!

Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Αβδέλα της Πίνδου. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τη Λειτουργία που τελέστηκε στην εκκλησία του χωριού από τον μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ παρακολούθησε τον παραδοσιακό κυκλικό χορό στην πλατεία. Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με Βλάχους από τον νόμο της Λάρισας που το καλοκαίρι επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.

Την προηγουμένη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέστη στον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβάδι Ολύμπου και ακολούθησε την περιφορά του επιταφίου στα γραφικά σοκάκια της ορεινής κωμόπολης της Ελασσόνας.

Εθνικοί ευεργέτες

Στη δήλωσή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης «στη συμβολή του βλαχόφωνου ελληνισμού στους αγώνες του έθνους. Οι Βλάχοι ξεχωρίζουν ως εθνικοί ευεργέτες! Η πλειονότητα των μεγάλων ευεργετών του γένους είναι Βλάχοι, οι οποίοι όπου κι αν βρέθηκαν στα ξένα, με όπλο το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα πρόκοψαν και πλούτισαν. Δεν λησμόνησαν, όμως, την πατρίδα. Σε όλο τον ελληνικό κόσμο, τις άλλοτε μητροπόλεις του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αλεξάνδρεια έχω συναντήσει σχολεία, στέγες πολιτισμού, ιδρύματα, που είναι δωρεές επιφανών Βλάχων.

Οι Βλάχοι έκαναν πράξη τη ρήση του Κένεντι πολλά χρόνια πριν από αυτόν: “μην ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για εσένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα”. Αυτή η αίσθηση του χρέους προς την πατρίδα, στον βαθμό των δυνατοτήτων και των ευθυνών του καθενός, είναι που δυστυχώς λείπει στις μέρες μας και πρέπει να ξαναβρούμε. Χρόνια Πολλά με υγεία και αισιοδοξία!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ