ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ 2,4 ΕΚ, ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δείτε τις παρεμβάσεις που αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην εικόνα συγκεκριμένων τμημάτων των δύο πόλεων, στις λαϊκές αγορές και στην κυκλοφορία των οχημάτων

Στην κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση ύψους 2,4 εκ. € μέσω ΕΣΠΑ σημαντικών αστικών αναπλάσεων υπαίθριων χώρων σε Τύρναβο και Αμπελώνα αναμένεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Τυρνάβου.

Η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων λόγω του χαρακτήρα του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη και το μόνο που απομένει είναι το άνοιγμα της πρόσκλησης από την περιφέρεια που αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ηδη η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει συντάξει την απαραίτητη μελέτη η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα που το καθένα αφορά μία από τις δύο δημοτικές κοινότητες Τυρνάβου και Αμπελώνα.

Παρεμβάσεις στον Τύρναβο

Αντικείμενο της μελέτης είναι οι Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις σε άμεση σχέση με την “Ανάπλαση των Υπαίθριων Κοινόχρηστων Χώρων στην πόλη του Τυρνάβου”, ειδικότερα:
 στη νότια είσοδο του οικισμού (Βόρεια παρειά της οδού Λαρίσης),
 στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς και νότια αυτής στην οδό Σπύρου Λούη.
 στις οδούς Δημοκρατίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας, Χατζηκώστα και
 στη συμβολή των οδών Κιλελέρ-Αγ.Γεδεών.
Η μελέτη ανάπλασης θα καθορίσει τις απαραίτητες επεμβάσεις για την κυκλοφοριακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ανωτέρω κοινόχρηστων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες κυκλοφορίας, τις υφιστάμενες εμπορικές κυρίως χρήσεις των υπό ανάπλαση περιοχών και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου με την προτεραιότητα να δίνεται στην προσβασιμότητα των πεζών και των ΑμεΑ.

Στόχοι της μελέτης είναι:
 η ενίσχυση και βελτίωση του χώρου της κίνησης των πεζών στους προς αναδιαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους,
 η δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας,
 η εξασφάλιση προσβασιμότητας στα ΑμεΑ,

 η αποσυμφόρηση του κέντρου του Τυρνάβου, ώστε να περιοριστεί τόσο ο αριθμός των διερχόμενων οχημάτων από το κέντρο, όσο και η στάθμευση σε αυτό,
 η ενίσχυση του χαρακτήρα της νότιας εισόδου ως ένας οργανωμένος ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής σε άμεση σχέση με τους υφιστάμενους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού,
 η ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των οδών Εθνικής Ανεξαρτησίας και Δημοκρατίας, οι οποίες καταλήγουν στην κεντρική πλατεία,
 η ανάδειξη και η οργάνωση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς,
 η αρμονική ένταξη των επεμβάσεων στον οικιστικό, κλιματολογικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής.

Παρεμβάσεις στον Αμπελώνα

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάπλαση των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου κατά μήκος της τεχνητής τάφρου αρδευτικού καναλιού ΤΟΕΒ «ΜΑΤΙ», η οποία διασχίζει τον αστικό ιστό, των περί αυτής οδών, καθώς και των χώρων της Λαϊκής Αγοράς και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη θα καθορίσει τις απαραίτητες επεμβάσεις για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ανωτέρω κοινόχρηστων χώρων λαμβάνοντας υπόψη τη βιώσιμη αξιοποίησή τους και την προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών χρηστών με την προτεραιότητα να δίνεται στα ΑμεΑ, στον πεζό και στον ποδηλάτη.

Στόχοι της μελέτης είναι:
 η οργάνωση και διευθέτηση της κίνησης των πεζών και του ποδηλάτου στους προς αναδιαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους,
 η εξασφάλιση προσβασιμότητας στα ΑμεΑ,
 η διαμόρφωση μια ζώνης πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, η οποία θα προσελκύει τους κατοίκους του οικισμού,
 η βελτίωση της αστικής εικόνας του οικισμού, ειδικότερα κατά μήκος της υφιστάμενης τάφρου,
 η ανάδειξη και η οργάνωση του χώρου της Λαϊκής Αγοράς,
 η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων στάθμευσης, ειδικότερα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων,
 η αρμονική ένταξη των επεμβάσεων στον οικιστικό, κλιματολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΔΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

3.1          ΝΟΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ

Κατά μήκος της βόρειας παρειάς της οδού Λαρίσης – κεντρικής οδού εισόδου στον οικισμό ως συνέχεια της Π.Ε.Ο. Τυρνάβου-Ελασσόνας – διαμορφώνεται ενιαίος χώρος ανάπλασης και περιπάτου από το ύψος του ναού της Αγ. Παρασκευής μέχρι το ύψος της οδού Αγίας Τριάδας (συμβολή με οδό Βενιζέλου). Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη νέα, παράπλευρη της οδού Λαρίσης, οδό ήπιας κυκλοφορίας, όσο και τις ζώνες πρασίνου των προβλεπόμενων από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, Ο.Τ. / Κοινοχρήστων Χώρων.

Συγκεκριμένα θεσμοθετείται «οδός ήπιας κυκλοφορίας» το τμήμα Βόρεια των Ο.Τ. / Κοινοχρήστων Χώρων ΚΧ 125, ΚΧ 127 και ΚΧ 126 αντιστοίχως Νότια των Ο.Τ. 107Α, 124 και 123 σε ανάπτυγμα μήκους περί τα 150,00 μ. μ. ήτοι από το τέρμα της οδού Χατζηκώστα ως τη συμβολή της οδού Αγίας Τριάδας με την οδό Βενιζέλου (τέρμα). Το άνω περιγραφέν τμήμα μονοδρομείται με φορά από Δυτικά προς Ανατολικά ήτοι από τέρμα οδού οδού Χατζηκώστα ως τέρμα Αγίας Τριάδας.

3.2          ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΔΟΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

Περιμετρικά του χώρου της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται πεζοδρόμια, καθώς και ζώνες πρασίνου στις οποίες περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα δέντρα και φυτεύονται νέα, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με νέα άσφαλτο. Για την οριοθετημένη εγκατάσταση των μικροπωλητών και την οργανωμένη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται μόνιμα στέγαστρα με μεταλλικό σκελετό και εφελκυόμενες μεμβράνες.

Στην οδό Σπύρου Λούη, διαμορφώνεται ο πεζόδρομος όπως προβλέπεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης Τυρνάβου, νότια του χώρου της Λαϊκής Αγοράς και μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του αυλείου χώρου του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου.

3.3          ΟΔΟΙ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΘΝ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ & ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΔΩΝ ΚΙΛΕΛΕΡ – ΑΓ. ΓΕΔΕΩΝ

Κατά μήκος των οδών, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΘΝ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ οι οποίες αποτελούν συνέχεια και προέκταση η μία της άλλης, καθώς και στη συμβολή των οδών ΚΙΛΕΛΕΡ-ΑΓ. ΓΕΔΕΩΝ, διαμορφώνονται νέα πεζοδρόμια μεγαλύτερου πλάτους με νησίδες πρασίνου, οδεύσεις τυφλών, καθιστικούς χώρους, φωτιστικά κλπ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και των ΑμεΑ και την ενίσχυση της εμπορικής εικόνας των δρόμων. Το πλάτος των άνω οδών Δημοκρατίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και Χατζηκώστα στα τμήματα παρέμβασης διαμορφώνεται σε 3,5m και ο χαρακτήρας τους αλλάζει σε ήπιας  κυκλοφορίας, διατηρείται η υφιστάμενη φορά κίνησης των οχημάτων ενώ επί των πεζοδρομίων τους διαμορφώνονται ειδικές θέσεις για σύντομη στάση αυτοκινήτων, κυρίως για την εξυπηρέτηση της τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Διατηρείται παντού η ελεύθερη όδευση πεζών με ελάχιστο πλάτος 1.50 μ.

Στη συμβολή των οδών Κιλελέρ και Αγίου Γεδεών κατασκευάζεται μεγαλύτερο πεζοδρόμιο με καμπύλη τροχιά. Η συναρμογή του με την οδό Κιλελέρ γίνεται σύμφωνα με τη διατομή Ζ-Ζ’. Η συμβολή με την οδό Αγίου Γεδεών γίνεται ομαλά χωρίς καμιά τροποποίηση στη διατομή της οδού. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραμένουν ως έχουν.

Ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος έμπροσθεν των ΚΑΠΗ του Δήμου Τυρνάβου διαμορφώνεται με καθιστικούς χώρους, νησίδες πρασίνου, φωτιστικά και υλικά επίστρωσης τα οποία επεκτείνονται στα απέναντι πεζοδρόμια διασχίζοντας τον δρόμο και λειτουργώντας, παράλληλα, ως λωρίδες για τη μείωση της ταχύτητας.

  1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

4.1          ΟΔΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

Δημιουργία πεζοδρόμου σε μήκος νότια του χώρου της Λαϊκής Αγοράς και μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του αυλείου χώρου του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου όπως προβλέπεται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης Τυρνάβου, ήτοι από την συμβολή της με την οδό Πυθαγόρα ως το πέρας του Αυλείου χώρου του 1ου Γ υμνασίου.

  • Εντός της ανάπλασης, περιλαμβάνεται ελάχιστη ελεύθερη όδευση πεζών πλάτους 1,50μ. και λοιπές διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου με ζώνες πρασίνου, πλακοστρώσεων, καθιστικών κλπ, .
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών που αποβλέπει στην καθοδήγησή τους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών. Ο οδηγός όδευσης τυφλών θα κατασκευαστεί εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.

4.2          ΝΟΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ

Στη νότια είσοδο του οικισμού, πρόσβαση από την παλαιά γέφυρα Τιταρησίου, θεσμοθετείται ως «οδός ήπιας κυκλοφορίας» το τμήμα οδοποιίας κατά μήκος της βόρειας παρειάς της οδού Λαρίσης, ως άνω αναφέρθηκε (παρ. 3.1), από τη συμβολή της με την οδό Χατζηκώστα (και ναό Αγίας Παρασκευής) μέχρι και την οδό Αστροναυτών, καθώς και από την οδό Αστροναυτών μέχρι και την οδό Αγ. Τριάδος (και οδό Βενιζέλου) τέρμα. Αναλυτικότερα:

1)            Τμήμα από την οδό Αν. Τριάδος (συμβολή με οδό Βενιζέλου) ως την οδό Αστροναυτών

  • Δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας Βόρεια των ΟΤ ΚΧ 126 και ΚΧ 127 και αντίστοιχα Νότια του ΟΤ 123.
  • Μονοδρόμηση με φορά από την οδό οδό Αστροναυτών προς την Αγ. Τριάδος (δυτικά προς ανατολικά). Ολική απαγόρευση στάσης και στάθμευσης .
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h.
  • Το ενιαίο τμήμα ανάπλασης οδού ήπιας κυκλοφορίας και κοινοχρήστων χώρων αναπτύσσεται σύμφωνα με τη διατομή Α-Α’ του σχήματος 4.2.1. Εκτός του χώρου κίνησης οχημάτων (τμήμα 2) πλάτους 4,00μ., διαμορφώνονται δύο υπερυψωμένα επίπεδα κυκλοφορίας πεζών εγκιβωτισμένα με κράσπεδα (ύψους 0,08μ. ως 0,15μ.) α) ως χώρος πρασίνου πλάτους 2,75μ και χώρος πλακόστρωσης πλάτους 6,90μ. Βόρεια της οδού Λαρίσης και β) χώρος πλακόστρωσης πλάτους 2,00μ. ως την Οικοδομική Γραμμή των παρακείμενων ΟΤ.
  • Εντός της ανάπλασης περιλαμβάνεται ελάχιστη ελεύθερη όδευση πεζών πλάτους 1,50m και λοιπές διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου με ζώνες πρασίνου, πλακοστρώσεων, καθιστικών κλπ, μέχρι και το όριο της οδού Λαρίσης και τα όρια των κοινόχρηστων χώρων και των Οικοδομικών Γ ραμμών όπως ορίζονται από το ρυμοτομικό
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών που αποβλέπει στην καθοδήγησή τους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών. Ο οδηγός όδευσης τυφλών θα κατασκευαστεί εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.

2)            Τμήμα από την οδό Αστροναυτών ως την οδό Χατζηκώστα

  • Δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας Βόρεια του ΟΤ ΚΧ 125 και αντίστοιχα Νότια των ΟΤ 124 και 107Α.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h. Ολική απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων.
  • Μονοδρόμηση με φορά από την οδό Χατζηκώστα προς Αστροναυτών (δυτικά προς ανατολικά, διατήρηση φοράς με το προηγούμενο τμήμα 1).
  • Το ενιαίο τμήμα ανάπλασης οδού ήπιας κυκλοφορίας και κοινοχρήστων χώρων αναπτύσσεται σύμφωνα με τη διατομή Β-Β’ του σχήματος 4.2.2. Εκτός του χώρου κίνησης οχημάτων (τμήμα 2) πλάτους 4,00μ., διαμορφώνονται δύο υπερυψωμένα επίπεδα εγκιβωτισμένα με κράσπεδα (ύψους 0,08μ. ως 0,15μ.): α) ως χώρος πρασίνου πλάτους 4,05μ και χώρος πλακόστρωσης πλάτους 2,80μ. Βόρεια της οδού Λαρίσης και β) χώρος πλακόστρωσης πλάτους 3,00μ. ως την Οικοδομική Γραμμή των παρακείμενων ΟΤ.
  • Εντός της ανάπλασης, περιλαμβάνεται ελάχιστη ελεύθερη όδευση πεζών πλάτους 1,50μ. και λοιπές διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου με ζώνες πρασίνου, πλακοστρώσεων, καθιστικών κλπ, μέχρι και το όριο της οδού Λαρίσης και τα όρια των κοινόχρηστων χώρων και των Οικοδομικών Γ ραμμών όπως ορίζονται από το ρυμοτομικό
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών που αποβλέπει στην καθοδήγησή τους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών. Ο οδηγός όδευσης τυφλών θα κατασκευαστεί εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.

 4.3         ΟΔΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

Τμήμα από την οδό Ελευθερίας ως την οδό Λαρίσης

  • Μετατροπή της οδού σε ήπιας κυκλοφορίας. Η οδός παραμένει μονόδρομος με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h
  • Διαμορφώνεται οδόστρωμα πλάτος 3,50m.
  • Εκατέρωθεν αυτού γίνεται διαπλάτυνση πεζοδρομίων (βλ. σχήματα 4.3.1 και 4.3.2). Το πλάτος των πεζοδρομίων είναι μεταβλητό – καθώς τα όρια ιδιοκτησίας εκατέρωθεν της οδού ακολουθούν ακανόνιστη χάραξη – με ελάχιστο πλάτος το 1,50m, για τη διατήρηση της ελεύθερης όδευσης κίνησης πεζών.
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν του πεζοδρόμου, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία δύο (2) εσοχών στάθμευσης παράλληλων στην οδό στην αριστερή πλευρά, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.

4.4          ΟΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

1)            Τμήμα από την Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου (Β.Δ. άκρο αυτής) ως τις οδούς Ελευθερίας και Ξενοφώντος

  • Μετατροπή της οδού σε ήπιας κυκλοφορίας, μονόδρομος με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
  • Διαμορφώνεται οδόστρωμα πλάτος 3,50m
  • Το πλάτος των πεζοδρομίων διαμορφώνεται σε 4,50m στη βόρεια παρειά της οδού και 1,80m στην νότια παρειά (βλ. σχήμα 4.4.1). Τα παραπάνω πλάτη των πεζοδρομίων από το μέσον του μήκους της οδού και μετά αντιστρέφονται σε 1,80m στη βόρεια παρειά της οδού και 4,50m στην νότια παρειά με τη διαμόρφωση ήπιας στροφής, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, για την αποτροπή ανάπτυξης ταχύτητας (βλ. σχήμα 4.4.2).
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ελευθερίας έναντι της οδού Εθνικής Ανεξαρτησίας.
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν του πεζοδρόμου, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία τριών (3) εσοχών στάθμευσης στην αριστερή και τριών (3) στην δεξιά πλευρά, παράλληλων στην οδό, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων

2)            Τμήμα από την οδό Κιλελέρ ως την κεντρική πλατεία Τυρνάβου – συμβολή με οδό Κ. Λουλέ

  • Οδός ήπιας κυκλοφορίας
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h
  • Δημιουργία μίας (1) εσοχής στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.) στην αριστερή πλευρά, παράλληλη στην οδό, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων
  • Προτεραιότητα της οδού Εθνικής Ανεξαρτησίας έναντι της οδού Κώστα Λουλέ

 4.5         ΟΔΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τμήμα από την οδό Κιλελέρ ως την πλατεία Αγοράς

  • Μετατροπή της οδού σε ήπιας κυκλοφορίας, μονόδρομος με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
  • Διαμορφώνεται οδόστρωμα με πλάτος 3,50m.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 20km/h.
  • Διαμορφώνονται πεζοδρόμια μεταβλητού πλάτους με ελάχιστο πλάτος το 2,35m και μέγιστο τα 5m (βλ. σχήματα 4.5.1 και 4.5.2).
  • Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν του πεζοδρόμου, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία δύο (2) εσοχών στάθμευσης στην αριστερή και μίας (1) στην δεξιά πλευρά, παράλληλων στην οδό, κατά την φορά κίνησης των οχημάτων
  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

3.1          ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Κατά μήκος συγκεκριμένων οδών, χαράσσεται ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, με συνεχόμενη κλειστή πορεία (χωρίς αρχή και τέλος) πλάτους 1,50m, η οποία διαμορφώνεται με έγχρωμη άσφαλτο και την κατάλληλη οριζόντια και κάθετη σήμανση με διαγραμμίσεις επί του οδοστρώματος και εγκατάσταση των κατάλληλων πινακίδων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Η ποδηλατική διαδρομή θα διέρχεται από τις βασικές κεντρικές λειτουργίες της πόλης και τους χώρους πρασίνου, τις σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά του οικισμού και τους υπό διαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους κατά μήκος της τάφρου.

Σε συγκεκριμένα τμήματα του ποδηλατόδρομου, τα οποία διέρχονται από περιοχές πρασίνου, επιστρώνεται χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Διαμορφώνονται, επίσης, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων .

3.2          ΤΕΧΝΗΤΗ ΤΑΦΡΟΣ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Κατά μήκος των οδών, ανατολικά (οδός Ειρήνης) και δυτικά (οδός Καραϊσκάκη) της ανοιχτής τεχνητής τάφρου από σκυρόδεμα, διαμορφώνονται νέα πεζοδρόμια και ζώνες πρασίνου με θάμνους και δέντρα (αλέες) με στόχο τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής αναψυχής και τη γενικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου για την αντιστροφή της υποβαθμισμένης εικόνας του.

Στην παραπάνω περιοχή, επί της οδού Ειρήνης από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Γρ. Λαμπράκη, προσαρμόζεται τμήμα του ποδηλατόδρομου. Στο τμήμα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων διαμορφώνονται θέσεις στάθμευσης σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Σε όλη τη διαδρομή τοποθετούνται φωτιστικά σώματα, κάδοι απορριμμάτων και διαμορφώνονται χώροι στάσης με καθιστικά. Το υφιστάμενο προστατευτικό κιγκλίδωμα της περίφραξης της τάφρου αντικαθίσταται με νέο, ενώ το τοιχίο της περίφραξης επενδύεται με πέτρα ή με πυκνές ζώνες φύτευσης θάμνων.

3.3          ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Περιμετρικά του χώρου της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται πεζοδρόμια (σύμφωνα με τις ως άνω προδιαγραφές και εξοπλισμό), καθώς και ζώνες πρασίνου στις οποίες περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα δέντρα και φυτεύονται νέα, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με νέα άσφαλτο. Για την οριοθετημένη εγκατάσταση των μικροπωλητών και την οργανωμένη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται μόνιμα στέγαστρα με μεταλλικό σκελετό και εφελκυόμενες μεμβράνες.

Στο ανατολικό πέρας της Λαϊκής διέρχεται η ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50m, με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο ως την οδό Δημοκρατίας όπου και διαμορφωμένο ασφάλτινο τμήμα. Μεταξύ ποδηλατόδρομου και Λαϊκής χωροθετείται λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,50μ και πεζοδρόμιο πλάτους 1,80μ.

3.4          ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στον υφιστάμενο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων κατασκευάζονται δύο (2) γήπεδα αντισφαίρισης με κατάλληλο ελαστικό αθλητικό δάπεδο και ένα (1) γήπεδο ποδοσφαίρου 7×7 με συνθετικό χλοοτάπητα. Η περίφραξη κάθε επί μέρους γηπέδου γίνεται με γαλβανισμένο συρματόπλεγμα με ρομβοειδείς οπές στερεωμένου επί γαλβανισμένων σιδηροσωλήνων πακτωμένων σε περιμετρικό χαμηλό τοιχίο από σκυρόδεμα. Περιμετρικά των γηπέδων (υφιστάμενων και νέων) κατασκευάζεται διαδρομή για τρέξιμο πλάτους 1,80m από χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Ανακατασκευάζονται, επίσης, τα κιγκλιδώματα της γενικής περίφραξης του χώρου.

  1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα, οι επεμβάσεις επί των οδών Ειρήνης και Καραϊσκάκη εκατέρωθεν της τεχνητής τάφρου με τα πεζοδρόμια, τις ζώνες πρασίνου, τον ποδηλατόδρομο και το οδόστρωμα περιγράφονται παρακάτω ενώ καθορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h σε όλα τα περιγραφόμενα τμήματα :

4.1          TMHMA Α

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την ανώνυμη οδό βόρεια του γηπέδου εώς την προέκταση της οδού Δ. Σολωμού

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Δημιουργία επί της οδού Ειρήνης, τριάντα πέντε (30) εσοχών στάθμευσης υπό γωνία και τέσσερις (4) εσοχές στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.) στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων στο ύψος του γηπέδου.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,80m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Δημιουργία μίας κοινής διάβασης πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Ελευθερίας εώς την οδό Δ. Σολωμού

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 3,00m και νησίδα πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,00m στην δεξιά πλευρά της οδού κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Ελευθερίας και Δ. Σολωμού.

4.2          TMHMA Β

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την προέκτασης της οδού Δ. Σολωμού εώς την οδό Αυξεντίου

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Δημιουργία περί τις είκοσι επτά (27) εσοχές προσωρινής στάθμευσης οχημάτων παράλληλα στην οδό, πλάτους 2,10 m, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία ενός (1) χώρου στάθμευσης ποδηλάτων (10 περίπου θέσεων).
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,90m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50m. στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με νησίδα πρασίνου, μεταβλητού πλάτους.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του ποδηλατοδρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας κοινής διάβασης πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι των οδών Αυξεντίου και Δ. Σολωμού

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Δ. Σολωμού εώς την οδό Ηπείρου

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου και νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του δρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία δύο κοινών διαβάσεων πεζών & ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των πεζών και των ποδηλάτων με τους χώρους κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Δ. Σολωμού και Ηπείρου.

4.3          TMHMA Γ

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Νικηταρά

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου μεταβλητού πλάτους περί τα 3,10m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Δημιουργία εσοχής προσωρινής στάθμευσης οχημάτων παράλληλα στην οδό, πλάτους 2,10 m, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι των οδών Αυξεντίου και Νικηταρά.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Ηπείρου εώς την οδό Νικηταρά

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με μεταβλητό πλάτος οδοστρώματος 4,00 – 5,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 1,80m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40 μ.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι των οδών Ηπείρου και Νικηταρά.

4.4          TMHMA Δ (ΟΔΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑ – ΟΔΟΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ)

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Νικηταρά εώς την οδό Γρ. Λαμπράκη

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 3,50m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 1,57m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, ο οποίος θα έχει αντίθετη κατεύθυνση κυκλοφορίας με την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι της οδού Νικηταρά.
  • Η οδός Ειρήνης και ο ποδηλατόδρομος παραχωρούν προτεραιότητα στην οδό Γρ.Λαμπράκη.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Νικηταρά εώς την οδό Γ ρ. Λαμπράκη

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκεύη οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.
  • Διαμόρφωση νησίδας πρασίνου μεταβλητού πλάτους στην αριστερή πλευρά του δρόμου κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού έναντι της οδού Νικηταρά.
  • Η οδός Καραϊσκάκη παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Γρ.Λαμπράκη.

4.5          TMHMA E (ΟΔΟΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ)

1)            Οδός Ειρήνης: Τμήμα από την οδό Γρ. Λαμπράκη εώς την οδό Θερμοπυλών

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40 μ.
  • Διαμόρφωση σύνδεσης της οδού Ειρήνης με την παρακείμενη υπαίθρια αγορά κοντά στην συμβολή της οδού με την οδό Δημοκρατίας. Η είσοδος- έξοδος στην υπαίθρια αγορά επιτυγχάνεται με κατάλληλα διαμορφωμένες προσβάσεις.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους περί τα 2,02m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ., καθώς και νησίδα πρασίνου με μεταβαλλόμενο πλάτος.
  • Δημιουργία δύο (2) διαβάσεων πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Ειρήνης παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Γρ. Λαμπράκη
  • Προτεραιότητα της οδού Ειρήνης έναντι της οδού Δημοκρατίας.

2)            Οδός Καραϊσκάκη: Τμήμα από την οδό Γρ. Λαμπράκη εώς την οδό Θερμοπυλών

  • Η οδός μονοδρομείται με κατεύθυνση από βόρεια προς νότια.
  • Διαμορφώνεται με πλάτος οδοστρώματος 4,00m.
  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην δεξιά πλευρά κατά την φορά

κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ.

  • Διαμόρφωση πεζοδρομίου πλάτους 2,05m στην αριστερή πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων, με κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών, με τετράγωνες αντιολισθητικές πλάκες πλευράς 0,40μ., καθώς και νησίδα πρασίνου με μεταβαλλόμενο πλάτος.
  • Δημιουργία εσοχών στάθμευσης υπό γωνία, στην δεξιά πλευρά κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
  • Δημιουργία μίας διάβασης πεζών για την εξυπηρέτηση και την σύνδεση των χώρων κυκλοφορίας τους.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Προτεραιότητα της οδού Καραϊσκάκη έναντι της οδού Δημοκρατίας
  • Η οδός Καραϊσκάκη παραχωρεί προτεραιότητα στις οδούς Θερμοπυλών και Γρ. Λαμπράκη.

4.6 ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ -ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1)            Οδός Δ. Σολωμού: Τμήμα από την οδό Φειδίου ως την οδό Καραϊσκάκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στη νότια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Δυτικά προς Ανατολικά δηλ. προς την οδό Καραϊσκάκη και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργούνται τέσσερις διαβάσεις πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Δ. Σολωμού και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Φειδίου, στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Καραϊσκάκη .

2)            Οδός Φειδίου: Τμήμα από την οδό Ηπείρου εώς την οδό Δ. Σολωμού

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην ανατολική πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά δηλ. προς την οδό Δ. Σολωμού και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Φειδίου και ο ποδηλατόδρομος διατηρεί προτεραιότητα έναντι των οδών Ηπείρου και Δ. Σολωμού .

3)            Οδός Ηπείρου: Τμήμα από την οδό Φειδίου ως την οδό Καραϊσκάκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Βόρεια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά δηλ. προς την οδό Φειδίου και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Ηπείρου και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Φειδίου, στην οδό Ναυαρίνου και στην οδό Καραϊσκάκη .

4)            Οδός Αυξεντίου (προέκταση Ηπείρου): Τμήμα από την οδό Ειρήνης ως την οδό Δήμητρας.

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Βόρεια πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά δηλ. προς την οδό Ειρήνης και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργούνται τέσσερις διαβάσεις πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.
  • Η οδός Αυξεντίου και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Ειρήνης και στην οδό Μπλότση ενώ διατηρεί προτεραιότητα έναντι της οδού Δήμητρας και της οδού Μπουμπουλίνας.

5)            Οδός Δήμητρας : Τμήμα από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Λαμπράκη

  • Η οδός είναι αμφίδρομης κυκλοφορίας.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Δυτική πλευρά της οδού, ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά δηλ. προς την οδό Αυξεντίου και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Δημιουργείται μία διάβαση πεζών.
  • Ορίζεται μέγιστη ταχύτητα οχημάτων 30km/h.

Η οδός Δήμητρας και ο ποδηλατόδρομος παραχωρεί προτεραιότητα στην οδό Αυξεντίου και στην οδό Λαμπράκη.

6)            Οδός Δήμητρας : Τμήμα από την οδό Λαμπράκη ως την οδό Αγ. Κωνσταντίνου ( σχήμα 4.6.6)

  • Το τμήμα είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος.
  • Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50m στην Δυτική πλευρά του πεζοδρόμου ο οποίος θα έχει κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά και θα διαχωρίζεται σε σχέση με την λωρίδα κίνησης με κράσπεδο πλάτους 0,30m.
  • Οι ποδηλατόδρομοι στην ασφάλτινη διαδρομή τους δεν καταλήγουν στην Αγ. Κωνσταντίνου αλλά συνεχίζουν Δυτικά με χωμάτινη διαμόρφωση εντός του κεντρικού πάρκου / κοινοχρήστου χώρου κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ