ΡΕΜΠΕΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΩΛ

«Ας μην ξημέρωνε ποτέ…». Μια βραδιά μαγική, στους δρόμους των λαϊκών βάρδων, που με τα τραγούδια τους, κατατρεγμένα και παρεξηγημένα πολλές φορές, τραγούδησαν τους πόθους, τους καημούς, τις προσδοκίες των Ελλήνων, και γέννησαν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

Μια βραδιά μεθυστική, στο «Μπαχτσέ τσιφλίκι», στην «Αραπιά», στης «Ζέας το λιμάνι» που «φυσάει ο μπάτης», παρέα με την «Αρχόντισσα» τη «Φραγκοσυριανή» και την «Αχάριστη». Το είπανε «ρεμπέτικο», περιθωριοποιημένο, παρεξηγημένο, κατατρεγμένο, αμαυρωμένο  από κάποια τραγούδια, ακραία για το κοινό αίσθημα, τους κρατούντες, αλλά και τους προοδευτικούς της εποχής.

Κι όμως, μέσα απ’ το ρεμπέτικο ξεπήδησαν τραγούδια που περιέχουν αλήθεια, έμπνευση, ευγένεια, υπέροχη ανάπτυξη της μελωδικής γραμμής και αφοπλιστικά απλή, μα μεστή ποιητική γραφή. Γι’ αυτό και απετέλεσαν πηγή έμπνευσης πολλών νεότερων Ελλήνων δημιουργών, με πρώτο το Μάνο Χατζιδάκι, που με περίσσια τόλμη για την εποχή εκείνη, τα ανακάλυψε και τα παρουσίασε μέσα απ’ τις «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές» και τις «Πασχαλιές» μ’ έναν άλλο, δικό του τρόπο.

Κάπως έτσι, η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ με το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία», το 2003, προσέγγισαν τα τραγούδια αυτά και, βαδίζοντας στα χνάρια του Μάνου Χατζιδάκι, τα παρουσίασαν για πρώτη φορά με μια άλλη άποψη, πολυφωνική, τόσο στις συναυλίες του 2003, όσο και στο δίσκο ακτίνας (CD) που ακολούθησε.

Δεκαπέντε χρόνια μετά και πάλι, η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, καταξιωμένη πανελλήνια και με μεγάλη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της πόλης, μαζί με το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία», που το αποτελούν εξαίρετοι Λαρισαίοι μουσικοί, μας καλούν σε μια ήρεμη, γλυκιά, νοσταλγική ονειροπόληση, στη μεγάλη συναυλία που δίνουν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, στις 9:00 το βράδυ, στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ», παρέα με τον Τσιτσάνη, το Χατζηχρήστο, τον Παπαϊωάννου, το Βαμβακάρη και τον Μπαγιαντέρα.

Να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια που αγαπήσαμε και χαρήκαμε. Η ενορχήστρωση και χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών είναι του Δημήτρη Καρβούνη ο οποίος διευθύνει και τη συναυλία και του σπουδαίου Λαρισαίου συνθέτη Βασίλη Τενίδη ο οποίος πολύ πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας. Όλοι οι συντελεστές της βραδιάς φιλοδοξούν να παρουσιάσουν με τον καλύτερό τρόπο αυτά τα υπέροχα τραγούδια που αποτελούν κομμάτι της ψυχής μας. Τιμή εισιτηρίων 8 & 5 Є.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com