ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δήλωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Αστ. Ροντούλη

Λόγω των αλλεπάλληλων πληγμάτων που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις του καλοκαιριού 2017 και 2018 ) , περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού τις οικονομικές ενισχύσεις μέσω του προγράμματος de minimis .

Οι ενισχύσεις δόθηκαν , αλλά δυστυχώς αποδείχτηκαν δώρο άδωρο.Η εξαίρεση από τις ενισχύσεις μιας δημοφιλούς ποικιλίας νεκταρινιών και τριών ποικιλιών ροδακίνων μείωσε κατά 50% περίπου τις ενισχύσεις που περίμεναν να πάρουν οι παραγωγοί.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια άδικη μεταχείριση των ροδακινοπαραγωγών, που έρχεται σε μια δύσκολη οικονομικά στιγμή , χωρίς να επουλώνει ουσιαστικά τα οικονομικά τραύματα που ήδη ταλαιπωρούν τους αγρότες .

Κυρίως , όμως , η μεταχείριση αυτή των παραγωγών είναι απαράδεκτη , διότι φέρει μέσα της τα σπέρματα του δόλου.Συγκεκριμένα , φαίνεται ότι το Υπουργείο αφαίρεσε τις προαναφερθείσες ποικιλίες από τις ενισχύσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο απόρριψης των ίδιων ποικιλιών και από τις  ενισχύσεις που δικαίως αναμένουν  οι παραγωγοί  για το ίδιο ζημιογόνο αίτιο του 2018  (βροχοπτώσεις).

Πράγματα φτηνά, που δεν περιποιούν τιμή στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.Εφόσον πάρθηκε απόφαση ενεργοποίησης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας( κανόνας de minimis) για τα ροδάκινα , θα έπρεπε να τηρηθεί στο ακέραιο , χωρίς τις εξαιρέσεις ποικιλιών που ουσιαστικά αφυδατώνουν το όποιο  οικονομικό αποτέλεσμα των ενισχύσεων.

Είναι κρίμα , επίσης , που η δημοτική αρχή του Τυρνάβου παρακολουθεί βουβή και άνευ διαμαρτυριών τα γεγονότα.Ήταν παντελώς απούσα όταν γίνονταν προσπάθειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis και τώρα πάλι σιωπά , μολονότι θα έπρεπε πρώτη να διαμαρτυρηθεί για την εξόφθαλμη στρέβλωση των ενισχύσεων , που αφαιρεί χιλιάδες ευρώ από την τοπική οικονομία και από τις οικογένειες των ροδακινοπαραγωγών. Προφανώς , υπολογίζει το κομματικό συμφέρον και ποιεί την νήσσαν , σύντομα όμως θα λάβει και αυτή τις δέουσες απαντήσεις από τους θιγόμενους παραγωγούς. Ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ