Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Ως πρεσβευτές της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας και της Θεσσαλίας, χαρακτήρισε τα τοπικά κρασιά που παράγονται και έχουν κατακτήσει την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την έναρξη της 59ης Γιορτής Κρασιού στον Αμπελώνα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης τόνισε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που παρευρίσκομαι στην 59η Γιορτή Αμπελώνα. Αρκεί ο αριθμός των ετών που διεξάγεται για να κατανοήσει κάποιος τη σημασία της και τη σύνδεση η οποία υπάρχει με την περιοχή και τον κόσμο. Μια σύνδεση η οποία από τη μεριά της υποστηρίζεται από τα καταπληκτικά κρασιά που παράγονται εδώ, κρασιά κόσμημα και πρεσβευτές για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία σε Ελλάδα και εξωτερικό και παράλληλα εργαλείο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ως Υφυπουργός έχω μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα για τα θέματα του πολλαπλασιαστικού υλικού και των φυτογενετικών πόρων. Αποτελεί στρατηγική επιλογή η στήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού αμπελώνα μέσα και από τη διαφύλαξη, πιστοποίηση και αξιοποίηση των τοπικών/γηγενών ποικιλιών και κλώνων, καθώς αυτές θεωρώ ότι αποτελούν το ισχυρότερο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Έλληνες αμπελουργοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνωστές στις διεθνείς αγορές ξένες ποικιλίες με στόχο αφού αναβαπτιστούν στο ελληνικό terroir (τερουάρ) να αποκτήσουν νέα μοναδική ταυτότητα ποιότητας.

Το ενδιαφέρον μου για την αμπελοκαλλιέργεια είναι μεγάλο καθώς το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας. Πεποίθησή του Υπουργείου είναι ότι ο ελληνικός οίνος βρήκε πλέον σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του.

 

Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου για την αμπελοκαλλιέργεια, θα ήθελα να αναφέρω μεταξύ άλλων ότι:

Βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών Αμπέλου, με στόχο τη θεσμική κατοχύρωση του φυτογενετικού πλούτου της χώρας

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Τεχνικός Κανονισμός Αποδοχής Ποικιλιών Αμπέλου, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια στο σύνολό της.

Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις δράσεις προώθησης στις τρίτες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων. Γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα προώθησης έχουν συμβάλλει στην εξαγωγική δυναμική του ελληνικού κρασιού καθώς επ’ αυτού υπάρχουν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα. Η στρατηγική μας συνίσταται στο να πιάνουν τόπο οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, ώστε αυτή η επένδυση να δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, αύξηση των πωλήσεων και εδραίωση των ελληνικών κρασιών στην διεθνή αγορά.

Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνονται δράσεις που υποστηρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της συνεργασίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Παράλληλα εργαζόμαστε για τη διάσωση των Αμπελουργικών Συλλογών Ποικιλιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, στο Κτήμα Συγγρού και στην Λυκόβρυση.

Δημιουργία συνεργειών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να αναδειχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο πολιτισμός του κρασιού, η σύνδεση που αυτό έχει με τις διατροφικές μας συνήθειες και τις θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις, μέσα από τη στήριξη του οινικού τουρισμού. Η πρόταση προς τον  επισκέπτη συνίσταται στη μύησή του στην διαδικασία παραγωγής κρασιού, στη δοκιμή εξαιρετικών τοπικών οίνων με συνοδεία παραδοσιακών γεύσεων της περιοχής και η περιήγηση σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους, οδηγώντας σε μια ισχυρή βιωματική εμπειρία γνωριμίας µε τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι λεπτομέρειες του Προγράμματος Νέων Ποικιλιών μέσω του οποίου θα στηριχθεί, θα ολοκληρωθεί και θα αναδειχθεί το έργο που έχει γίνει από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ώστε οι αμπελουργοί μας να έχουν νέες ποικιλίες αυξάνοντας τη δυναμικότητα και την ευελιξία των εκμεταλλεύσεών τους.

Τέλος γνωρίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον του κλάδου θέλω να μεταφέρω τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Ο φόρος αυτός δεν συνεισέφερε στο δημόσιο ταμείο όσο ευαγγελίζονταν οι θεσμοί, ενώ αντιθέτως έχει ενισχύσει τη διακίνηση ποσοτήτων οίνου χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση της αγοράς, πηγή απώλειας εσόδων για το κράτος και μια απειλή για την υγεία του καταναλωτή αφού απουσιάζει η πιστοποίηση και ο έλεγχος των αρμοδίων υπηρεσιών από το τελικό προϊόν. Τώρα που βγήκαμε επιτέλους από τα μνημόνια θεωρώ ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είναι μέσα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των παραγωγικών τάξεων της πατρίδας μας.

Από το εξαιρετικού κάλλους Άλσος του Αγίου Γεωργίου θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της Γιορτής και περισσότερο τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς, τους παραγωγούς μας οι οποίοι μοχθούν με φιλότιμο και μεράκι για να προσφέρουν σε όλους μας την απόλαυση του Θεσσαλικού Οίνου. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία και της φετινής εκδήλωσης και προτρέπω όλες και όλους να μην χάνετε ευκαιρία για την ανάδειξη του μοναδικού οινικού πλούτου μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ