ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ Β. ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟ Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Άνοιξε τις πύλες  χθες το βράδυ η  γιορτή κρασιού & αμπελιού Ραψάνης στο χώρο της Αγίας Τριάδας στην Ραψάνη. Πλήθος επισκεπτών τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους τη γιορτή .

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης  πραγματοποιήθηκε αγιασμός  και ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, του αντιπεριφερειάρχη κ.Απόστολου Μπέμπη και του βουλευτή της ΝΔ κ.Χρήστο Κέλλα.

Στην εκδήλωση χόρεψαν  τα χορευτικά του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης και του μορφωτικού συλλόγου Γόννων -λαογραφικό μουσείο Γόννων με χοροδιδασκάλους τον κ.Γεώργιο Μακρή και Βάσω Κουκουθάκη .

Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών κ.Κ Κώστα Κολλάτου :

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της Γιορτής Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης.

Έκτοτε καθιερώθηκε και είναι πλέονθεσμός στα τοπικά δρώμενα. Αυτή η γιορτή αποτελεί σίγουρα από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής δυναμικής μας. Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει:

-τον πολιτιστικό χαρακτήρα μας

-την πλούσια παράδοση

-τον ανεκτίμητο πολιτισμό και κουλτούρα μας

-τη δημιουργικότητα των κατοίκων

-την εγρήγορση των φορέων

-τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

​Έχουμε την χαρά και την τύχη να βρίσκουμε δίπλα μας ανθρώπους με μεράκι που δεν τους λείπει η διάθεση προσφοράς. Είτε μέσω οργανωμένων τοπικών φορέων, είτε μεμονωμένα, δρουν και υποστηρίζουν τον τόπο τους. Τον τόπο μας! Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος μας τη χαιρετά, την στηρίζει, την επιβραβεύει και θα την επιδιώκει στο μέλλον.

Αξίζει όμως να αναφερθεί η πολύ καλή συνεργασία του Δήμου μας με τους τοπικούς φορείς, τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλίας και τον κ. Περιφερειάρχη. Αυτή η συνεργασία μας έδωσε τη δυνατότητα πολλών αρδευτικών έργων και την δυνατότητα υπογείωσης πολλών χιλιομέτρων αρδευτικών αγωγών.

Ο Δήμος Τεμπών αφουγκραζόμενος την τοπική κοινωνία, στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της ενίσχυσης στης αμπελοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ραψάνης, προέβη στις παρακάτω ενέργειες: Έχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση στην περιοχή Πλαϊνή – Προφήτης Ηλίας – Τουρτούρια για υπογείωση αρδευτικού δικτύου. Το μήκος των αγωγών είναι 9.300 μέτρα και Προϋπολογισμού 560.000€ καιδίνει τη δυνατότητα άρδευσης σε 400 νέα στρέμματα. Επίσης σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ Ραψάνης και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκπονηθεί μελέτη κατασκευής – υπογείωσης δικτύων στις περιοχές Γραμματίκα, μικρή και μεγάλη Καψάλα, Άγιοι Ανάργυροι και Σμίξη. Το συνολικό μήκος των αγωγών είναι περίπου 13.700 μέτρα. Από το έργο αυτό , προϋπολογισμού 1.200.000 €,  θα επωφεληθούν 1.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας. Φιλοδοξούμε στην ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης Π.Α.Α. με την προκήρυξη ανάλογων μέτρων.

Αν και συχνά οι συγκυρίες δυσκολεύουν το έργο μας, βρίσκουμε τον τρόπο να κάνουμε τα προϊόντα του τόπου μας πιο γνωστά,  να προβάλλουμε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και την ιστορία τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα συμπληρωματικό εισόδημα στην τοπική μας οικονομία.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συμμετέχουν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, την Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την τοπική κοινότητα Ραψάνης, τους μαζικούς φορείς καθώς και τους χορηγούς.  Σας ευχαριστούμε όλους που είστε εδώ απόψε. Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως ένδειξή τιμής στους αμπελοκαλλιεργητές της Ραψάνης».

Η γιορτή κρασιού συνεχίζεται και απόψε   δεύτερη ημέρα μα τον γνωστό σε όλους καλλιτέχνη Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο δήμος Τεμπών -ΔΟΠΑΠΕΠ – Περιφέρεια Θεσσαλίας – Τοπική Κοινότητα Ραψάνης και φορείς της Ραψάνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ