Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Μίλησε για έργα προϋπολογισμού 8,5 εκ. € που θα γίνουν άμεσα στον Αμπελώνα

Προβάλλοντας το αίτημα για άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, για στήριξη των αμβυκούχων αμεπλοκαλλιεργητών και της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τους επισκέπτες στην 59η Γιορτή Κρασιού

του Αμπελώνα, κάνοντας λόγο για μια γιορτή που δηλώνει τους δεσμούς και τη μακρόχρονη παράδοση της περιοχής με το αμπέλι, τον οίνο και το πνεύμα.

Παράλληλα ο κ. Σαρχώσης από το βήμα της γιορτής κρασιού αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα στον Αμπελώνα συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. € περίπου και αφορούν την αποχέτευση, τις αστικές παρεμβάσεις και την μετατροπή του παλιού δημαρχείου σε πολιτιστικό Κέντρο.

Τέλος τόνισε ότι για την επετειακή 60η Γιορτή Κρασιού το 2019 ο δήμος θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ αναμνηστικά γραμματόσημα με θέμα τη γιορτή.

Στην ομιλία του ο κ. Σαρχώσης τόνισε:

“Σας καλωσορίζω στη Γιορτή Κρασιού 2018 στη Γιορτή του Αμπελώνα, μια γιορτή που δηλώνει τους δεσμούς και τη μακρόχρονη παράδοση της περιοχής με το αμπέλι, τον οίνο και το πνεύμα.

Μέσα στη περίοδο του τρύγου γιορτάζουμε και τιμούμε πρώτα και κύρια το μόχθο των αμπελουργών, των οινοποιών και των αποσταγματοποιών της περιοχής μας .

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε αυτά τα χρόνια να γίνει η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα εκφραστής και εκπρόσωπος των κρασιών του δήμου μας και υποσχεθήκαμε και εργαστήκαμε να γίνει επίκεντρο της γιορτής το ποιοτικό κρασί των οινοποιείων, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της περιοχής.

Να γίνει η γιορτή τόπος συνάντησης και γνωριμίας αυτών των θαυμάσιων κρασιών, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Θέλω λοιπόν να χαιρετήσω τις νέες συμμετοχές οινοποιών και να υποσχεθώ πως θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να τις πολλαπλασιάσουμε στο μέλλον με γνώμονα πάντα την συστηματική προβολή και ανάδειξη των κρασιών αυτού του σημαντικού πρεσβευτή της περιοχής.

Επίσης θέλω να χαιρετήσω και τις νέες συμμετοχές των παραγωγών κάθε είδους, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ώστε η γιορτή με επίκεντρο το κρασί να αποτελέσει και το τόπο ανάδειξης του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής μας.

Υποσχεθήκαμε ένα νέο στίγμα και ένα νέο προσανατολισμό της γιορτής, το υλοποιούμε και είμαστε υπερήφανοι για αυτό, ξέρω πως πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, αλλά βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση, θέλει προσπάθεια και επιμονή.

Η αναβάθμιση της γιορτής συμβαδίζει επίσης και με την αναβάθμιση των συναυλιακών προτάσεων, καθώς και την διαμόρφωση του πάρκου του Αγίου Γεωργίου σένα σύγχρονο, εναλλακτικό και πολυμορφικό συναυλιακό χώρο που θα δώσει ώθηση στο Αμπελώνα συνολικά.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του φίλου περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού όχι μόνο για την στήριξη αλλά και για την ταύτιση των απόψεων μας και την λήψη από κοινού πρωτοβουλιών αναβάθμισης της γιορτής

Από το βήμα αυτό πέρυσι τόνισα την ανάγκη να καταργηθεί ο φόρος κατανάλωσης στο κρασί και τούτο γιατί όχι μόνο κρίνεται ως αναποτελεσματικός φόρος, αλλά κύρια γιατί είναι ένας άδικος φόρος

κ. Υπουργέ, κ.κ. βουλευτές ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί πρέπει να καταργηθεί, ας ελπίσουμε πώς στην μεταμνημονιακή εποχή θα είναι από τις πρώτες διορθώσεις των πολλών στρεβλώσεων που μας κληρονόμησαν τα μνημόνια.

Παράλληλα κ. Υπουργέ και κκ βουλευτές πρέπει να εργαστούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την απόσταξη του τσίπουρου, με στόχο να προασπίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του αμπελουργού, του αμβυκούχου, τον μειωμένο φόρο των αποσταγματοποιών τσίπουρου και εν τέλει ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή.

Τη διαφύλαξη της παράδοσης και της φήμης μας, που αποτελούν τους άυλους πόρους της περιοχής μας.

Από την πλευρά μας να είστε βέβαιοι ότι θα προβούμε σ’ όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται με σεβασμό και σοβαρότητα απέναντι προς όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

Κυρίες και κύριοι

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία θα ήθελα από το βήμα αυτό να αναφερθώ και σε δύο έργα που αυτή την εποχή ο Δήμος εντάσσει για υλοποίηση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του περιφερειακού ΕΣΠΑ και στο LEADER, και εν δυνάμει θα διαμορφώσουν μια νέα λειτουργική εικόνα του κέντρου της πόλης του Αμπελώνα.

Το ένα είναι η ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

  • της περιοχής των οδών πέριξ αρδευτικού αύλακα από το ύψος του γηπέδου έως την οδό Θερμοπυλών,
  • την αναμόρφωση της Λαϊκής Αγοράς και του Αθλητικού Κέντρου,
  • ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και; τη διαμόρφωση ποδηλατόδρομου μήκους 3 χιλ. στο κέντρο του Αμπελώνα.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.200 000 € και ανήκει στην πρωτοβουλία της περιφέρειας να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις σε πόλη*• της Θεσσαλίας πάνω από 5000 κατοίκους

Το δεύτερο έργο αφορά την πρόταση του Δήμου Τυρνάβου στο LEADER και αφορά την Δημιουργία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου Αμπελώνα.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την δημιουργία αίθουσας 135 θέσεων, φουαγιέ και εκθεσιακό χώρο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 600.000 € και είναι η μοναδική πρόταση του Δήμου στο πρόγραμμα LEADER

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν επίσης

  • το έργο της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης
  • όπως και έργο ασφαλτοστρώσεων
  • το φυσικό αέριο

Αγαπητές φίλες Αγαπητοί φίλοι

Του χρόνου ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την επετειακή 60η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμαζόμαστε και ως πρώτη ενέργεια ο Δήμος θα εκδώσει σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων που θα κυκλοφορήσει το 2019 προαναγγέλλοντας την γιορτή”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ