“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Κατά πλειοψηφία απόφαση για τη διάλυση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου Αμπελώνα, εν λειτουργία και τη μετατροπή της σε δημοτική υπηρεσία πήρε χθες το δημοτικό συμβούλιο, με την παράταξη του δημάρχου, την παράταξη του πρώην δημάρχου Ν. Μαλάκου και τη Λαϊκή Συσπείρωση

να αποδέχονται σχετική εισήγηση της διοίκησης της επιχείρησης, τη Δράση Πολιτών και τους ανεξάρτητους Αλ. Χατζηκρανιώτη και Δ. Κουτσίνα να την απορρίπτουν.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

τη διάλυση και εκκαθάριση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα (ΔΕΣΠΤΑ),

τη μεταφορά του προσωπικού της με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. με την ίδια σχέση εργασίας στο δήμο

την ανάληψη των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους (συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων αποδοχών του μεταφερόμενου προσωπικού) από το δήμο Τυρνάβου αλλά και από το δήμο Λαρισαίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εισηγητής της πλειοψηφίας, μέλος της διοίκησης της ΔΕΣΠΤΑ και αντιδήμαρχος Κ. Κουλιός χαρακτήρισε μονόδρομο την πρόταση της διοίκησης των σφαγείων εξαιτίας των χρεών που έχουν δημιουργηθεί στα σφαγεία, παράλληλα με τη μείωση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει διάταξης στον Κλεισθένη υπάρχει η δυνατότητα διάλυσης επιχείρησης με παράλληλη ένταξη των εργαζομένων στο δήμο και ανάληψη από το δήμο των υποχρεώσεών της μέσα σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο.

Ετσι προκειμένου να λυθεί η ΔΕΣΠΤΑ :

  • απαιτείται η λήψη σχετικής απόφασης των Δ.Σ. Τυρνάβου και Λαρισαίων με την απόλυτη πλειοψηφία αυτών.
  • με την ίδια ή άλλη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους, οι Δήμοι Τυρνάβου και Λαρισαίων, μπορούν να αναλάβουν τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων αποδοχών του μεταφερόμενου προσωπικού της.
  • με την απόφαση λύσης ή με άλλη ειδική απόφαση των Δ.Σ. Τυρνάβου & Λαρισαίων, από την έναρξη ισχύος της οικείας διάταξης του νόμου, εφόσον η ΔΕΣΠΤΑ λυθεί και τεθεί υπό εκκαθάριση μέχρι 31-10-2018, μπορεί να αποφασιστεί να μεταφερθεί το προσωπικό ΙΔΑΧ σε έναν Δήμο (π.χ.) στον Δήμο Τυρνάβου.
  • Για την εκκαθάριση και τον ορισμό εκκαθαριστών απαιτείται απόφαση από το Διαδημοτικό Όργανο σύμφωνα με την συστατική πράξη και την αρ. 25027/1984 απόφαση του ΥΠΕΣ.

Εκείνο που τονίστηκε από τον κ. ΚΟυλιό είναι ότι με τη λύση που προτείνεται διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, η εργασία των υπαλλήλων της, η εργασία των εκδοροσφαγέων,  τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου.

Από την πλευρά τους οι δύο ανεξάρτητοι σύμβουλοι που διαφώνησαν υποστήρξαν ότι θα πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΣΠΤΑ και να συνεχίσει ως έχει τη λειτουργία της, με τον κ. Κουτσίνα μάλιστα να υποστηρίζει ότι η επιχείρηση όπως είναι σήμερα είναι βιώσιμη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία των σφαγείων, θα πρέπει όμως να αλλάξει η διοίκηση και να συνταχτεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, και να γίνει μελέτη βιωσιμότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ